Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Magi og motstandskamp

Spennende og fantasifull fantasy.

BOK: Det er ikke alltid bøker i fantasy-sjangeren lever opp til det fantasifulle de lover, men Jonathan Strouds trilogi om en alternativ og magisk virkelighet har i hvert fall en fantastisk utvikling i bok nummer to.

Magisk England

I «Amuletten fra Samarkand» presenterte engelske Jonathan Stroud oss for en verden styrt av magikere, hvor England var verdens mektigste nasjon og den store fienden var det tsjekkiske riket. På en fortellermessig overlegen måte skapte Stroud et bilde av London som både ivaretok dagens storby, samtidig som han føyde til elementer fra viktoriatida, hvor hovedstaden også var det mektige imperiets sentrum. Og selv om man bruker både bil og fly, er stemningen overveiende gammeldags.

Makt og ære

I denne unike og fargerike metropolen er det at den unge og ambisiøse trollmannen Nathaniel tar sine første skritt på vei mot makt og ære. Han har, imponerende nok, fått kontroll over ånden Bartimeus, et både storkjeftet og handlekraftig vesen som har eksistert i årtusener. Når «Golemens øye» åpner, har Nathaniel oppnådd et stort mål: Han er med i de indre kretser av den britiske regjeringen, som assistent til lederen av Departementet for intern gransking.For selv om man kanskje skulle tro at det magiske Britannia var preget av fred og framgang, så er det langt fra sannheten. I «Golemens øye» blir vi bedre kjent med unge Kitty Jones, en av dem som verken har magiske evner eller har noen sympati til overs for de magiske makthaverne. Mens «Amuletten fra Samarkand» først og fremst ble fortalt fra magikeren Nathaniels synspunkt, så er det motstandskjemperen Kitty og hennes meningsfeller som vi følger i bok to. Ikke for det, ustyrlige Bartimeus har også god plass, ikke minst fordi han må jakte på en farlig golem, et monster av jord som truer med å legge hele London i ruiner.

Fantasifullt kreativ

Det skal bli interessant å se om Jonathan Stroud klarer å fullføre denne ambisiøse trilogien på et like imponerende nivå som han har holdt den på til nå. For «Golemens øye» er spennende, morsom og fantasifullt kreativ, og det er langt fra alle bøker som har klistret på merkelappen «fantasy».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling