Magi

MOLDE (Dagbladet): Uffe er nyklipt, men fortsatt like vill. Bare så fordømt synd at så mange tror han bare spiller «Öppna landskap».

Det gjør han bare sjelden. Ytterst sjelden. Som i går.

Uffe boblet i går kveld. Han hyllet livet, kjærligheten, havet, stjernene og Norge. Han sleit strenger og løp som en skade-skutt, sulten, kåt og forbannet utrydningstruet ulv sammen med sin energirev på gitar, Janne Bark - så svetten dreiv og scenen skalv.

Vondt

Men la det være klinkende klart: Det bør vedtas en lov mot å ligge i gresset flere hundre meter unna scenen når Ulf Lundell spiller. Det bør være påbudt å stå - og så tett inntil høyttalerne som mulig. I går var det vondt å se på de mange som likegyldig rullet seg i gresset og ventet på låta som han aldri spiller.

Dessuten er han en mann som ikke passer på et svært museumsområde, ei heller i et grått kulturhus i Harstad, der han åpnet turneen sin for nesten en måned siden. Uffe hyler etter ei mørk scene en sein kveld.

- Kjøp øl!

- Hvor lenge kan dere stå der med armene i kors? Kjøp dere en øl og kom tilbake! oppfordret en usedvanlig snakkesalig Uffe publikum - tørket svetten og tok maskingevær-taket på gitaren og pepret i vei som bare en mann uten kvinne kan gjøre.

Publikum ventet «Vppna landskap» som første låt - noe Uffe vanligvis ikke gjør. I dag er det svært sjelden han spiller låta overhodet. Som en hyllest til de godt og vel 3000 som var igjen til slutt, kom han slentrende inn på scena igjen og spilte en vakker versjon av sin landeplage. Da hadde vel halvparten gått. Men de av oss som visste hva mannen har holdt på med de siste ti-årene, fikk det vi forventet og håpet på: rå og kompromissløse varer. Selv om jeg har sett Uffe enda bedre.