Magisk flukt

Vakker ungdomsthriller om barn som tvinges til desperate handlinger.

FILM: «Hop» er en film som mange ungdommer -   og Erna Solberg -   burde se. Den handler om barn av illegale innvandrere, og hva som kan skje når foreldrenettverket rives vekk under dem. I tillegg er filmen morsom og vakker; noe virkeligheten for disse barna sjelden er.

Men mest er det desperasjon som preger 13-årige Justin (Kalomba Mboyi) i belgiske Dominique Standaerts estetiske svart-hvitt-film. Han og faren er fra Burundi og bor ulovlig i Brussel. Foretaksomme Justin pleier å målbinde klassekameratene med fortellinger om Hop; en spesiell form for magi som pygmeene besitter og som de kan temme afrikanske elefanter med.

Justin kopler seg også inn på naboens TV-kabel for å se den afrikanske spissen Emile M\'Penza redde Belgias fotballære. Det blir voldsomt bråk og politiutrykning. Justins far blir tatt av fremmedpolitiet og satt på et fly til Kongo.

Justin har klart å stikke av. Han finner et skjulested hos den gamle anarkisten Frans (Jan Declair), som besitter både politihat, et dynamittlager og en god dose humanisme. Men aksjonen de planlegger tar en mer alvorlig vending enn først tenkt.

Om selve plotet er mer fantasifullt enn sannsynlig, er i det minste bakteppet realistisk. Europeisk rasisme i kombinasjon med strikt innvandringspolitikk er egnet til å skape en så eksplosiv desperasjon som filmen skildrer med slik skjønnhet. Thrilleraktig spennende er den også.