Magisk moro

Filmen om Harry Potter har fått blandede kritikker. Dataspillet derimot...

\'Good leadership is all about eating large quantities of cake\', sier professor Humlesnurr til deg rett før du er ferdig med det nye Harry Potter-spillet.

Kakene så vi ikke så mye til, men du verden så mange Bertram Butts Allsmakbønner (og spesielt med underbuksesmak) det gikk ned i løpet av de mellom ti og femten timene vi satt ved skjermen og var Harry Potter.

La det være sagt med én gang: Hvis ikke dataspillet «Harry Potter og Mysteriekammeret» ligger under juletréet til magi-frelst ungdom som har GameCube, PS2 eller Xbox, burde foreldrene få alle trollmenn og hekser i hele Diagonallmenningen etter seg.

Men nok hokus pokus. Spillet er utviklet av Eurocom Entertainment, og de har gjort en mildt sagt solid jobb. Du begynner hjemme hos kameraten din Ronny, og etter noen eventyr er du på plass på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Der skjer det skumle saker, og det er din oppgave å finne ut hva som lurker i skolens dypeste katakomber.

Spennende

Før du kommer så langt, må du mestre flere trylleformularer, du må lære å fly sopelim, og selvfølgelig må du være en éner i skolens anerkjente ballspill - rumpeldunk.

Det er noen av de morsomme og ganske ufarlige oppgavene, men på kveldstid (når spøkelsene har stått opp og flygende bøker vokter Galtvorts hemmeligheter) må du ut på mer farefulle oppdrag.

Hva skjuler seg bak veggteppene i biblioteket? Hvem er den drepte jenta som hjemsøker jentetoalettet? Hvordan ta knekken på en kjempestor edderkopp. Og hva skjuler seg egentlig i mysteriekammeret?

Selve handlingen er rett fram, og ferdig med det. Det er minimale (om noen?) muligheter for å gjøre valg som påvirker historien i spillet. Men det er en mengde andre koseoppgaver som gjør at du gjerne venter litt med å følge spillets hovedlinje helt slavisk. Du kan samle på trolldomskort, kaste gnomer, bli med å sopelim-konkurranser.

Og ikke minst: Utforske alle krinkler og kroker av Galtvort.

Detaljert og vakkert

Det er faktisk noe av det mest underholdende i spillet. For hele skolen er bygget opp på en usedvanlig detaljert måte, og det er spennende å snike seg rundt på kveldstid og lete etter hemmeligheter. Finner du noen av de skjulte gangene som snirkler som rundt på området, er det gode muligheter for å skaffe seg mange tøffe suvenirer.

Hvis ikke oppdagelsesferd inne på skolen høres fristende ut, kan du ta en tur utenfor skoleporten, sette deg på din flunkende nye Nimbus 2000 sopelim og utforske et landskap så vakkert at du kan få lyst til å fly hele natta.

Det står en hel Harry Potter-verden der ute og venter på deg.

Litt enkelt

Men som du kanskje har forstått: Dette er ikke spillet for deg som jakter på endeløs action og som vil vri hjernen på vanskelige oppdrag. Det tar lang tid før handlingen kommer skikkelig i gang, og actionfreaker vil bli skuffet over hvor enkelt det er å slå alle motstanderne.

Spillet er et must for alle Harry Potter-fans, og for nesten alle litt yngre spillfantaster. Det er utfra den aldersgruppen vi har bedømt det.

Men du som synes Harry og vennene hans er litt barnslige, vil dessverre mene det samme om spillet.