Magisk og massespredt

Omfattende og opplysende framstilling av fotografiets utvikling fra primitivt luksusprodukt til superoptisk billedkunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hva kan fotografiet være i ulike historiske sammenhenger? Dette er utgangspunktet for duoen Peter Larsen/Sigrid Lien i deres nyutgitte «Norsk fotohistorie». Kamerabildene utfolder seg ikke bare i et mer enn 150-årig spenn med en teknologisk utvikling fra daguerreotypi til digitalisering. Fotografiet fikk også følger for eksisterende billedteknikker. Mens det malte miniatyrportrettet fra 1800-tallet ble utkonkurrert av de mekaniske metodene, skulle maleri og seinere grafikk nyttiggjøre seg og inngå i dialog med fotografiet. Siden 70-tallet ble kamerakunsten etter hvert akseptert på linje med andre medier innenfor museale, pedagogiske og akademiske institusjoner. Fotografier har det til felles at det dreier seg om bilder som har oppstått ved at lys påvirker en sensitiv flate. Det var dette fenomenet som fikk den innvandrete dansken, Hans Thøger Winther, til å se det nye daguerreotypiet i 1841 «som var det av Alfer framtryllet!». Juristen og forlagsmannen nøyde seg ikke med å hylle mannen bak den billedskapende teknikken, franskmannen Daguerre. Thøger Winter kom selv til å praktisere den, og eksempler på dette kan man nå se i Preus Museum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer