Anmeldelse: José Eduardo Agualusa - «Ufrivillige drømmeres forening»

Magisk thriller om en nasjon herjet av korrupsjon og vold

Drømmedetektiv i Angola på sporet av landets blodige historie.

STEMME FRA ANGOLA: José Eduardo Agualusa bor på øya Mozambique i Angola og skriver på portugisisk. Hans Bookerpris-nominerte roman «Allmenn teori om glemsel» kom på norsk i 2017. I fjor høst kom «Ufrivillige drømmeres forening». Foto: Christian Ries/Wikipedia
STEMME FRA ANGOLA: José Eduardo Agualusa bor på øya Mozambique i Angola og skriver på portugisisk. Hans Bookerpris-nominerte roman «Allmenn teori om glemsel» kom på norsk i 2017. I fjor høst kom «Ufrivillige drømmeres forening». Foto: Christian Ries/Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Drømmenes mysterier er et tema som opptar mange forfattere for tida. Fra fjorårets norske bokhøst kan nevnes Terje Dragseths fantasieggende «Drømmeboka – en okkult dagbok» og Bendik Wolds sprelske roman «Canada Dry».

Et annet strålende eksempel på at drømmen kan være et sterkt symbolsk element i fiksjonen, er romanen med den herlige tittelen «Ufrivillige drømmeres forening» av den angolske forfatteren José Eduardo Agualusa.

Synker i jorden

Her møter vi journalisten og etterforskeren Daniel Benchimol, som også opptrer som en bifigur i romanen «Allmenn teori om glemsel», igjen en flott tittel, som Solum Bokvennen utga i 2017. Her blir han presentert som «Han som samler på forsvinninger»:

«Daniel Benchimol samler historier om forsvinninger i Angola. Alle slags forsvinninger, skjønt han foretrekker fly. Det er alltid mer interessant med det som blir borte i luften, som Jesus Kristus og moren hans, enn det som synker i jorden

I den nye boka får vi høre at Benchimols interesse for det som blir borte, enten det er mennesker, fly eller midler, har ført til at landets regjering ikke var «videre begeistret for ham».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer