Magiske briller

Spenning og fin tidskoloritt i litt ordrik krim for barn og ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNGDOMSBOK: Framtidsentusiasten Jon Bing koser seg med fortida denne gangen. Handlingen er lagt til femtiåra i Nidarholm, en by som minner om Trondheim. Bendik og vennene hans finner inngangen til et hemmelig kammer under byens gamle borg. De tar seg inn i det eldgamle rommet, og får med seg et par briller før de fordufter igjen. Brillene viser seg å ha helt spesielle egenskaper.

To gåter

Brillene har tilhørt Den hvite munken, som døde på 1100-tallet. Parallelt med at Bendik studerer munkens historie og oppdager brillenes kraft - med dem kan han se følelser og mer merkverdige ting - bestemmer vennene seg for å undersøke et tragisk dødsfall. Faren til en av dem falt nylig nedpå toglinjen og døde, men var det en ulykke?Denne etterforskingen puffer i gang romanen etter en litt treg start, og sørger for framdriften. Fortellingen om brillene tilfører magi og litt historie. Begge mysteriene rommer historier om følelser, vennskap og makt.

Detaljer

Bing er god på tidskoloritt, til tross for en viss hang idylliserende barndomsnostalgi. Han skildrer tida da gutter var renvaskede på søndager, tilkalte hverandre med Tarzan-rop (og ikke med mobil), og bukselommene rommet: «det utroligste, lommekniven han hadde fått av bestefaren, hyssing, ståltråd, skruer og drops som var lodne.»Også i persontegningen forenkles det litt; skillet mellom de snille og slemme er ganske åpenbart. Samtidig har kjerneaktørene særpreg nok til å bli levende for leseren. Her er mye fantasi, kunnskaper og livgivende detaljer, i en roman som med hell kunne vært litt strammere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer