Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Magiske selvhjelpsbøker, du liksom!

Hvis noen prøver å innbille deg at svaret er å fargelegge eller brette bukser, har de enten fargelagt eller ryddet altfor mye, eller de juger for å selge bøkene sine.

TVILSOMME GREIER:  «Å brette klær alltid kommer til å være en pine!» skriver Karianne Gamkinn. Foto: Tove Breistein
TVILSOMME GREIER: «Å brette klær alltid kommer til å være en pine!» skriver Karianne Gamkinn. Foto: Tove Breistein Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er i bokhandelen. På disken legger jeg Kjell Askildsens siste novellesamling. Jeg vet den kom i går, og jeg har vært snar for å hente meg et eksemplar, den ene av de to som sto i hylla. Jeg tenker at jeg skal si noe om at jeg er glad jeg har sikret meg dette eksemplaret. Men hun er før meg, hun bak disken.

- Har du sett de nye fargeleggingsbøkene som har kommet inn, spør hun.

- Nei takk, i dag skal jeg bare ha noe til meg selv, smiler jeg.

- Ja, men den er til deg. Den er laget for voksne, forteller hun ivrig, som de tegnebøkene med buddhistiske mandelamønstre, husker du, bare at her kan du fargelegge hjerter i alle fasonger. Den er så nydelig.

Hun hører ikke at jeg sier nei igjen. Hun er allerede på vei for å hente.

- Her kan du trene kreativiteten med å fargelegge kaniner, fisker, blomster og kaker, og altså hjerter, viser hun, og peker på mønstrene.

- Takk, men nei takk, sier jeg.

Magiske selvhjelpsbøker med ryddemetoder og fargeleggingsmønstre som skal hjelpe deg til å bli lykkeligere og finne balanse og ro i livet selger som hakka møkk. I hele fjor lå fargeleggingsbøker for voksne på Amazons topp-ti liste. Trenden tok av i Norge også.

I år er det Marie Kondos «Magisk opprydning» som topper listene. Mer enn fire millioner eksemplarer er solgt verden over! Hun har tatt verden med storm med ryddetrenden, sikret seg en plass på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike personer i verden, og lært millioner av mennesker hvordan de skal brette bukser og organisere skapene sine! Kritikkene i media er udelt positive!

«Hvis du synes det er en pine å brette klær, har du ikke oppdaget den sanne effekten av å brette.» skriver Kondo i boka. «Rydd deg lykkelig» står det i forlagets salgsbeskrivelse. Fargeleggingsboka «Tegn et hjerte til meg» selges med at «du kan omfavne det fine og gode og glede deg over å sette farge på alt hva ditt hjertet begjærer».

Buddhistiske mandelamønstre skal visstnok ha en beroligende effekt på sinnet leser jeg i et dameblad. Det er umulig å snapchatte samtidig som du fargelegger, liksom! Dette er digital detox, kreativitet og mindfulness på en gang uttaler en trendekspert om fargeleggingstrenden. Dette er banalt, spør du meg!

For et par tiår siden var den store vitsen i lunsjpausa historien om jobbseminaret da vi av den innleide inspiratoren ble bedt om å beskrive fargen vi hadde inni oss. Vi lo lenge godt av det. Absolutt alle lo godt av det. Vi trengte ikke si mer.

Da jeg ble mamma for åtte år siden fikk jeg råd av så godt som alle om å bruke minst mulig tid på rydding i tiden som nå lå foran meg. Det er ikke hvor ryddig du har det du kommer til å huske best om tjue år sa de. Hva har egentlig skjedd?

Er det virkelig millioner av mennesker der ute som nå tror at de kan rydde seg til et lykkeligere liv, og som faktisk bruker kvelder på å lære å brette bukser etter KonMari-metoden?

Og, ok, la oss kalle en spade for en spade, eller ei kake for ei kake, eller en form for en form, samme hvor mye buddhistisk mandala det er. Det burde uansett være opplagt! Å fargelegge ferdiglagde mønstre av kaniner, hjerter og kaker er kreativitet i en svært begrenset form.

Hva skjedde med nok er nok? Innimellom hoper det seg opp så mye dritt at man trenger å få ut følelser som verken passer sammen med hvite vegger, årets trendfarger eller hjerteformer! Sånn er det å være menneske. Mellom jobb og henting i barnehagen, og menn, sjefer og unger som ikke hører, og ikke minst banale trender, trenger i hvert fall jeg å få ut ting på en måte som ikke alltid passer inn i en forhåndsbestemt form — enten det er begjær, aggresjon eller ren dritt.

Og innimellom er det rett og slett ingenting som er bedre enn å komme hjem, slenge beina på bordet og la klesvasken ligge enda en dag, og heller lese ut ei god bok, som Kjell Askildsens siste bok. Får du til det, har du virkelig klart å finne balanse i livet. Dét er magisk.

Om fargelegging gir en etterlengtet digital detox og ryddetrenden får oss til å kjøpe mindre, er det supert. Men hvis noen prøver å innbille deg at svaret er å fargelegge hjertemønstre rosa for å beskrive alt hva hjertet ditt begjærer og komme i kontakt med følelsene dine, brette bukser for å finne balansen og bli lykkeligere, eller rett og slett bare roe ned etter en krangel med mannen, en kjip dag på jobben, eller de kveldene ungene ikke sovner før klokka ti på kvelden, da har de enten fargelagt eller ryddet altfor mye, eller de juger for å selge bøkene sine, og uansett tuller de med følelsene og livet ditt!

Svaret er at å brette klær alltid kommer til å være en pine! Spørsmålet er om salgstallene for disse selvhjelpsbøkene er så høye fordi de er så banale, og ikke på tross av.

Teksten er først publisert på Gamkinns blogg - Mammadamen.