Magne (83) rørte alle til tårer. I kveld kan han vinne «Norske Talenter»

Mandag kommer finalist Magne Larsen (83) med diktsamlingen «Dikt og fanteri».

(Dagbladet): Dagbladet møter tv-personlighet Magne Larsen (83) og kona Else (78) hjemme i stua på Finstadjordet. I en alder av 83 år er han ikke så opptatt av nyheter som han var tidligere.

Han har bare sett en halv sending av «Norske Talenter», hvor han selv er seerfavoritt.

Gir ut diktsamling mandag Larsens kommende diktsamlingen, «Dikt og fanteri», gis ut mandag 30. november. Den tidligere sjømannen fra Lørenskog har denne høsten fått norske tv-seere til å kjempe mot tårene over fredagstacoen, mens de har stemt ham fram til finalen i «Norske Talenter».

Larsen legger i disse dager siste hånd på verket til sin diktsamling som en av tidenes eldste debutanter, det vil si, han er ikke helt fersk i faget.

- Jeg har skrevet dikt i årevis jeg, det er bare ingen som har lagt merke til dem, sier Larsen fra godstolen i stua på Lørenskog.

Kona Else skyter inn en replikk fra sofaen på andre sida av bordet:

- Jeg har levd med de diktene i 50 år jeg da, sier hun.

Kona med som publikum Den som har fulgt «Norske Talenter» vil kanskje kjenne igjen ansiktet hennes som publikum i salen på sendingene. Else Larsen synes det er veldig spennende dager med ektemannen i finalen, og er, som alle andre, forundret over hvordan hovedpersonen tar en hver situasjon med knusende ro.

- Han har ikke mye nerver, slår hun fast.

ELDSTE FINALIST: 83 år gamle Magne Larsen er en av finalistene i kveldens siste «Norske Talenter». Foto: TV 2.
ELDSTE FINALIST: 83 år gamle Magne Larsen er en av finalistene i kveldens siste «Norske Talenter». Foto: TV 2. Vis mer

Larsen, som egentlig er fra Vang ved Hamar, var «til sjøs» fram til han møtte sin store kjærlighet Else for 60 år siden. De møttes første gang i Oslo på «Promenaden» på Egertorget. Det viste seg at hun også var fra Hamar.

- Jeg tenkte at han skal jeg ha tak i, nå har vi vært gift i 58 år, sier kona.

Larsen løfter seg halvveis opp fra stolen og snur hele overkroppen mot kona med et litt skeptisk blikk, han vil ikke riktig være med på at det var hun som tok initiativet den gangen, men kona insisterer på at det var slik det var.

Humør på tross av helseutfordringer Larsen har fått problemer med helsa den siste tida, det ene beinet er ikke som det engang var. Han har gått mye tur tidligere med en vennegjeng som kaller seg «Glade Gågutter», men nå faller stadig flere fra.

- Gjennomsnittsalderen i gågruppa er 80 år vet du, sier Larsen, og smiler sitt lune smil som har smeltet hele landet.

Smilet, roen hans og dybden i de nære skildringer av livet, har på en forunderlig måte trollbundet og rørt både dommere, publikum og seere. At Bjarne Brøndbo (50) tar til tårene har kanskje blitt en vane, men Magnes dikt fikk både dommerne Brøndbo, Mia Gundersen (53), Linn Skåber (45) og Suleman Malik (24) til å reise seg sammen med hele salen mens tårene rant.

Selv forstår Larsen ikke hva det er som skjer med folk når han leser diktene sine.

- Jeg har ikke vært i noe miljø som skrev dikt, så jeg har vært litt aleine med det. Det har ikke vært så mye respons fra familie og venner, sier han, og snur seg mot henne som har støttet han hele veien for å få bekreftet at han ikke sier noe galt.

I KJENT FIGUR: Magne Larsen har på kort tid blitt en populær tv-personlighet med sine dikt. Foto: TV 2
I KJENT FIGUR: Magne Larsen har på kort tid blitt en populær tv-personlighet med sine dikt. Foto: TV 2 Vis mer

Diktene lå i en skuff i mange år, men da han tok dem fram og leste dem, måtte han innrømme for seg selv at de var ganske bra.

Humor hos Hamsun En av Larsens inspirasjonskilder er Knut Hamsun, som han hevder ikke er en vanskelig forfatter å lese.

- Ingen har greid å skrive som Hamsun, jeg finner mye humor der. Han er ikke tung, da skal du prøve Jon Fosse, sier Larsen og ler godt.

Prøysen er også en Larsen har sansen for, men tror han hadde et ess i ermet som han selv mangler:

- Prøysen kunne synge han vet du, det kunne ikke jeg.

Rett fra hjertet Kona Else har spart på alt av klipp fra det som har vært publisert i alle disse årene, men mener det er måten han leser diktene på som har truffet folket så bredt.

- Det kommer rett fra hjertet, sier Else Larsen.

Magne Larsen, en gang sjømann, så nyforelsket Vangsgutt i hovedstaden, senere ufaglært kokk og husfar for psykisk utviklingshemmede, er i ferd med å gå inn i historiebøker og leksikon som en folkekjær dikter, skjønt, det er ikke det han vil bli kalt, ihvertfall ikke poet.

- Ikke kall meg poet, heller lyriker, poet det er liksom så søtt, sier Larsen og gjør seg klar til neste post på det travle programmet, han skal lese dikt på et kulturhus i nærheten.

HVEM SJEKKA OPP HVEM: Magne Larsen og kona Else diskuterer hvem som egentlig tok initiativet da de møttes første gang for seksti år siden på kafeen «Promenaden» ved Egertorget i Oslo.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HVEM SJEKKA OPP HVEM: Magne Larsen og kona Else diskuterer hvem som egentlig tok initiativet da de møttes første gang for seksti år siden på kafeen «Promenaden» ved Egertorget i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mandag kommer diktsamlingen «Dikt og fanteri» og i kveld kan 83-åringen vinne hele «Norske Talenter» som favoritt etter at han fikk flest stemmer og gikk rett til finalen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram