Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen - årets navn!

Magnus Carlsen er best blant 7,5 millioner utøvere. Northug er nest best blant 3500.

IMPONERER: «Han har prestert bedre enn noen spiller noen gang har prestert», skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
IMPONERER: «Han har prestert bedre enn noen spiller noen gang har prestert», skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Det internasjonale skiforbundets FIS?s lister viser at Norge per i dag har 892 registrerte langrennsløpere. Russland har 646, Sverige 383, Finland 359, Italia 147, Tsjekkia 129, Frankrike 128, USA 125, Sveits 112, Tyskland 105, Canada 90, Polen 39 og Kasakhstan 34. Til sammen blir dette drøyt 3000 aktive løpere. Vi legger til 500, og anslår at det er ca. 3500 langrennsløpere som i dag konkurrerer på verdensbasis. Det vil si at ca. 25 prosent av løperne er norske. FIS ajourholder en rangert liste over alle løpere. Der troner russeren Legov per i dag på toppen. Nordmannen Northug er nummer 2. Blant de 50 beste er det, ikke overraskende, mange norske navn.

Det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, oppgir at antall registrerte sjakkspillere på verdensbasis er ca. 7,5 millioner. FIDE ajourholder på samme måte som FIS en rangert liste over de til enhver tid beste sjakkspillerne. Ser vi på de 50 beste på denne lista så inneholder den per i dag spillere fra 22 forskjellige nasjoner. Russland har elleve navn blant de 50, Ukraina har fem, Kina, India og Frankrike har tre hver, USA, Armenia, Bulgaria, Ungarn og Cuba har to navn hver. Blant de landene som har ett navn på lista finner vi Storbritannia, Italia Israel og ...Norge.

Magnus Carlsen fra Norge troner suverent på toppen av lista, og har gjort det de siste månedene. Ledelsen er soleklar! De to neste på lista er armeneren Aronian og russeren Kramnik. Beste amerikaner finner vi på 4. plass (Nakamura), og beste kineser på 18. (Wang Hao). Bærumsgutten har sågar satt verdensrekord når det gjelder ratingpoeng (2872). Han har prestert bedre enn noen spiller noen gang har prestert. Bedre enn russernes Botvinnik, Smyslov, Tal, Petrosan, Spassky, Karpov, Kasparov; og bedre enn USAs Fischer ...

Sammenlikningen med gamle dagers legender som Capablanca, Lasker og Alekhine skal vi la ligge, men det er likevel verdt å gjøre oppmerksom på at Carlsen bare er i begynnelsen av 20-åra! Historikerne vil ha det til at det er blitt spilt sjakk de siste 1400-1500 år. Så kan det sjølsagt diskuteres hva som er idrett og hva som ikke er det. Og dessuten hva som er olympisk idrett. Med fare for å irritere enkelte tar vi sjansen på å påstå at sjakk er idrett like god som kappkjøring med bil, synkronsvømming og griseskyting. Minst!!

Hvorfor ikke la Magnus Carlsen bli årets navn i 2014? Utlendinger lurer sikkert på hvorfor han ikke er blitt kåret til det allerede. Sør for Malmø vet ingen hvem Northug, Bardal, Berger, Moan og flesteparten av våre Kardemomme by-ikoner er.