Du leser nå Dagbladet Pluss

Sjakk-VM

Magnus Carlsen er i gang under sjakk-VM. Vi trekker tida tilbake til 1934

- Må man holde kjeft for å bli flink i sjakk? Eller må man være dum?, spør Finn Iunker. 

SJAKKENS MESTERE: Magnus Carlsen og Sergey Karjakin er godt i gang med VM i sjakk som pågår i New York. For alle våre sjakkelskende lesere tar vi et titt på noen partiet fra 1934<span style="background-color: initial;">&nbsp;mellom en filosof og en dramatiker.
&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet</span>
SJAKKENS MESTERE: Magnus Carlsen og Sergey Karjakin er godt i gang med VM i sjakk som pågår i New York. For alle våre sjakkelskende lesere tar vi et titt på noen partiet fra 1934 mellom en filosof og en dramatiker.  Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sommeren 1934 besøkte filosofen og kritikeren Walter Benjamin sin venn, dramatikeren og lyrikeren Bertolt Brecht på Fyn i Danmark, der Brecht i 1933 hadde søkt tilflukt. Om dagen diskuterte de politikk, kunst, filosofi og livet i eksil. Etter middag spilte de gjerne et eller to partier sjakk.

Et berømt foto viser dem ved brettet. Brecht er i trekket og sitter med sigaren i munnviken, mens Benjamin i en mer avslappet positur kikker på fotografen, på oss. Et annet foto viser Benjamin i trekket mens Brecht kikker på oss, dels stolt, dels irritert. Bildet viser også stillingen på brettet:

Det var to rutinerte amatørspillere som her møttes ved brettet, og sjakken snek seg også inn i begges litterære produksjon. I Brechts skuespill Galileo Galilei (1939) spiller to geistlige sekretærer et parti, og i en av sine Historiefilosofiske teser (1940) sammenlikner Benjamin den historiske materialismen, marxismens historiesyn, med en sjakkautomat.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.