Sjakk-VM

Magnus Carlsen er i gang under sjakk-VM. Vi trekker tida tilbake til 1934

- Må man holde kjeft for å bli flink i sjakk? Eller må man være dum?, spør Finn Iunker. 

SJAKKENS MESTERE: Magnus Carlsen og Sergey Karjakin er godt i gang med VM i sjakk som pågår i New York. For alle våre sjakkelskende lesere tar vi et titt på noen partiet fra 1934 mellom en filosof og en dramatiker.
 Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SJAKKENS MESTERE: Magnus Carlsen og Sergey Karjakin er godt i gang med VM i sjakk som pågår i New York. For alle våre sjakkelskende lesere tar vi et titt på noen partiet fra 1934 mellom en filosof og en dramatiker.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 1934 besøkte filosofen og kritikeren Walter Benjamin sin venn, dramatikeren og lyrikeren Bertolt Brecht på Fyn i Danmark, der Brecht i 1933 hadde søkt tilflukt. Om dagen diskuterte de politikk, kunst, filosofi og livet i eksil. Etter middag spilte de gjerne et eller to partier sjakk.

Et berømt foto viser dem ved brettet. Brecht er i trekket og sitter med sigaren i munnviken, mens Benjamin i en mer avslappet positur kikker på fotografen, på oss. Et annet foto viser Benjamin i trekket mens Brecht kikker på oss, dels stolt, dels irritert. Bildet viser også stillingen på brettet:

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer