Magnus Mills

Alt er langt fra fryd og gammen på den engelske landsbygda. I hvert fall ikke i bøkene til Magnus Mills.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den navnløse fortelleren i «Intet nytt fra Orientekspressen» er på teltferie i det engelske innsjølandskapet for å lufte ut skallen og få orden på tankene før han legger ut på en lengre reise østover. Ikke til kysten, men til India - som han kan opplyse en nysgjerrig innfødt om.

Svin på skogen

En kraftig nattlig regnskur jager alle de andre teltturistene hjem og vår mann våkner påfølgende morgen og finner seg mutters alene igjen på campingplassen. Den drives av småbrukeren Tommy Parker, en mann som for øvrig skal vise seg å ha, eh, flere svin på skogen. Vår mann inngår en avtale med bonden om å utføre en del forefallende arbeid mot at han får bo gratis. Snart tar han del i lokalsamfunnet på godt og vondt. Han tilbringer kveldene på puben med en dartpil trygt anbrakt i den ene lanken og pinten med bitter i den andre. Etter som dagene lunter forbi, skyver han tanken på den forestående reisen døsig fra seg. Når han til slutt rykker seg opp og bestemmer seg for å dra, vil dystre krefter gjerne ha ordet nei med i laget.

Fabel fra vår tid

Magnus Mills' andre roman er langt mer dempet i formen enn den blodige slapstickdebuten «Udyr» (Cappelen 1999). En tørr, mørk humor gir teksten et fint og dystert stuk. Han sørger for at leseren føler med hovedpersonen, og akkurat når man tror alt går på skinner viser det seg at Mills har lagt om sporet. Fortelleren er en hyggelig kar som helst ikke vil fornærme noen, og slik blir han dratt inn i de innfødtes sinistre spill - simpelthen fordi han ikke klarer å si nei. Han blir utnyttet av så å si alle han møter, men han trøster seg med tanken på at han snart skal reise videre, så det gjør ikke noe. «Intet nytt fra Orientekspressen» er en fabel fra og for vår tid, en underholdende undersøkelse av forholdet arbeid og kapital, frihet og tvang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer