DEBATT

Debatt: Statsborgerskap

Mahad Mahamud er Norges ansvar

Norge er et av få land som åpner for å tilbakekalle statsborgerskap, og som i tillegg ikke har noen foreldelsesfrist for dette.

LANG KAMP:Mahad Mahamud har kjempet en lang kamp for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Neste steg er den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver innsenderne.Her er Mahamud utenfor Politiets utlendingsavsnitt i Oslo i fjor. Foto: NTB Scanpix
LANG KAMP:Mahad Mahamud har kjempet en lang kamp for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Neste steg er den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver innsenderne.Her er Mahamud utenfor Politiets utlendingsavsnitt i Oslo i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mahad Mahamud tapte ankesaken i lagmannsretten, og får dermed ikke tilbake sitt norske statsborgerskap, de oppsparte rettighetene, eller livet sitt i Norge. Dette fordi myndighetene mener han egentlig er fra Djibouti og ikke fra Somalia. Han straffes for noe som angivelig skjedde da han var 14 år, og blir statsløs.

Ifølge Mahad selv er han ikke fra Djibouti. Det samme mener djiboutiske myndigheter, som ikke vil ta imot ham. Den norske staten har nå gjort Mahad statsløs. Han har ikke rett til å bo, jobbe eller leve noe sted i verden. Han nektes med andre ord grunnleggende menneskerettigheter.

Det er bare helt unntaksvis at det skal være juridisk mulig å gjøre en person statsløs. Unntak i loven som bare skal brukes i svært sjeldne og alvorlige tilfeller, blir nå gjort til standard praksis av norske myndigheter. Dette rammer ikke bare Mahad Mahamud, men også andre norske statsborgere, som palestinske familier som har vært på flukt i flere generasjoner.

Mahad tok utdanning som bioingeniør og fikk seg jobb her i Norge. Han har gjort alt for å integrere seg i det norske samfunnet. Nå som myndighetene bruker enorme ressurser på å gå gjennom gamle saker, må stadig flere velintegrerte norske statsborgere leve i frykt for å plutselig få varsel om tilbakekalling av statsborgerskap, selv om de ikke har løyet eller gjort noe galt. Norge er et av få land som åpner for tilbakekalling av statsborgerskap, og som i tillegg ikke har noen foreldelsesfrist for dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer