Maijazz du skjønne milde

Strålende åpning av Maijazz i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STAVANGER: Slik den store portugisiske fortelleren José Saramago fikk sin nobelpris i litteratur, slik kunne hans landskvinne, Maria Joco, ha fortjent en Nobels vokalistpris for sin Maijazz-konsert i går kveld.

Hun er en vokalist i ordets aller beste forstand. Hun nøyer seg ikke med å synge over gudene vet hvor mange oktaver, i det ene øyeblikket er hun en klokkeklar sopran, i det andre en rumlende bass, i det tredje en levende, vokal perkusjonssolo, i det fjerde en hissig dialog mellom to elskende eller hatende - det er ikke alltid så godt å vite forskjell - i det femte en dyrehage, og hun formidler alt med en musikalsk tæl, lekenhet, innlevelse, henvendelse og framfor alt ferdighet som gjør henne aldeles unik.

Mye av nobelprisen skulle hun ha delt med sin noble musikalske partner, komponist og pianist Mario Laginha. En pen slump hadde nok også falt på det strålende Stavanger Symfoniorkester og gjestedirigent Christian Eggen, som sømløst og med fryktløs vitalitet og fargeglede føyde seg inn i Laginha og Jocos musikalske univers. Og der mitt nordiske øre mente å høre et ekko av både Jobim, folkelige toneganger og klassiske komponister fra den iberiske halvøy og Brasil i Laginhas musikk, fikk min nordiske sjel omsider drevet vinterfrosten på flukt av denne konsertversjonen av CD-en «Lobos, raposas e coiotes» (Verve) - til opplysning for dem som fortsatt trenger en CD å varme seg på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer