LANGT LIV MED PRØYSEN: I dag er Maj Britt Andersen i Halden for å synge Prøysen. Hun fikk Prøysen inn med morsmelka, men oppdaget han på en annen måte som voksen, forteller hun. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
LANGT LIV MED PRØYSEN: I dag er Maj Britt Andersen i Halden for å synge Prøysen. Hun fikk Prøysen inn med morsmelka, men oppdaget han på en annen måte som voksen, forteller hun. Foto: Jørgen Kvalsvik / DagbladetVis mer

Maj Britt Andersen om Prøysen: - Han hadde en egen evne til si noe vettugt på kort tid

Artisten har vært Prøysen-fan hele livet.

(Dagbladet:) Ingen er i tvil om at Alf Prøysen har betydd utrolig mye for artisten som blant annet er kjent for god formidling av nettopp Prøysen.

- Jeg har reist rundt og sunget Prøysen i veldig mange år, og jeg har lagt merke til at folk som oppdager Prøysen, ofte blir glade og overrasket over bredden i forfatterskapet. Prøysen har jo ikke bare det joviale og koselige. Han har også mye sårhet i tekstene sine som gjør at alle kjenner seg litt igjen, sier Maj Britt Andersen som i kveld synger «Vise for gærne jinter» på «Allsang på grensen» på TV2.
• Stem fram din Prøysen-favoritt her, eller nederst i artikkelen!

- Fant en skatt Visene hans fikk hun inn med morsmjølka på Skreia på Østre-Toten , men de mørke sidene til Prøysen oppdaget hun først da hun ble voksen og debuterte på Det Norske Teatret i forestillingen «Så seiler vi på Mjøsa» i 1988.

- Da fikk jeg høre nye sanger og tekster som gjorde inntrykk. Det gjorde meg så nysgjerrig at jeg gikk på biblioteket og lånte Prøysens samlede verker, og da følte jeg virkelig at jeg fant en skatt, sier hun.

Resultatet ble «Kjærtegn» i 1992, med ukjente Prøysen-tekster som Geir Holmsen satte melodier til. Plata ble en inspirasjon og en helt ny Prøysen-oppdagelse for veldig mange.

 Deretter fulgte ei plate med kjente Prøysen-sanger i 2002 og barneplata «Onger er rare» i 2006
Stor påvirkning - Nye artister oppdager Prøysen og så får han nye tilhenger, og sånn må vi jo håpe at vi klarer å fortsette i hundre år til, sier den kjente Prøysen-formidleren til Dagbladet.

- Hvor stor betydning har han hatt på norsk musikkliv?

- Jeg tror er at han har vært en veldig stor inspirasjon for alle tekstforfattere. Og jeg tror alle de største tekstforfatterne vi har her i landet, har hørt på Prøysen og latt seg inspirere av ham. Han har en helt egen evne og si noe vettugt på kort tid. Og det er kunst å klare det. Han har et enkelt språk som når fram til folk og går inn i hjertene deres, sier Maj Britt Andersen som i 2014 selvsagt har deltatt i en rekke arrangementer og konserter for feire at det er hundre år siden den helt spesielle dikteren ble født på Rudshøgda i Ringsaker 23.juli 1914.

Gi din stemme til vår Prøysen-kåring her.
 

PRØYSEN HELE LIVET: F.v. Andreas Utnem, Maj Britt Andersen, Helge Andreas Norbakken, Stian Carstensen og Jørun Bøgeberg i gang med øvelsene før de legger ut på turneen "Hele Norge synger Prøysen". I regi av Rikskonsertene skal de spre Alf Prøysens kulturskatter i samarbeid med lokale barnekor.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
PRØYSEN HELE LIVET: F.v. Andreas Utnem, Maj Britt Andersen, Helge Andreas Norbakken, Stian Carstensen og Jørun Bøgeberg i gang med øvelsene før de legger ut på turneen "Hele Norge synger Prøysen". I regi av Rikskonsertene skal de spre Alf Prøysens kulturskatter i samarbeid med lokale barnekor. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
FEIRES: Det er 100 år siden Alf Prøysen ble født på Rudshøgda på Ringsaker. 

Foto: Johan Brun/Dagbladet
FEIRES: Det er 100 år siden Alf Prøysen ble født på Rudshøgda på Ringsaker. Foto: Johan Brun/Dagbladet Vis mer
UKJENTE TEKSTER: Hun fant fram ukjente tekster av Prøysen som Geir Holmsen satte musikk til.  Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
UKJENTE TEKSTER: Hun fant fram ukjente tekster av Prøysen som Geir Holmsen satte musikk til. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer