Maj Britt Andersen i «Hver gang vi møtes»

Maj Britt om vendepunktet: - Var så lekent

Maj Britt Andersen (65) har hatt en nesten 50 år lang karriere, flere av dem med avdøde Trond Brænne. Etter 25 plater er hun nå aktuell med «Hver gang vi møtes».

AKTUELL: Maj Britt Andersen har hatt en karriere som strekker seg over 50 år. Nå er hun aktuell i «Hver gang vi møtes». Foto: Vegard Breie/TV 2
AKTUELL: Maj Britt Andersen har hatt en karriere som strekker seg over 50 år. Nå er hun aktuell i «Hver gang vi møtes». Foto: Vegard Breie/TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maj Britt Andersen er uten tvil en av Norges mest kjente artister, og kanskje spesielt blant barna. Hun har gikk ut en rekke barneplater - flere av dem med avdøde Trond Brænne.

I år er Andersen aktuell i TV 2-suksessen «Hver gang vi møtes». Lørdag er det hennes tur til å bli hyllet i programmet.

- Det var utrolig inspirerende å jobbe med unge musikere som er midt i karrieren sin nå. Det synes jeg er veldig morsomt og spennende å få være en del av. Det er en vitamininnsprøytning, sier Andersen til Dagbladet.

INSPIRERT: Maj Britt Andersen synes det var inspirerende og en «vitamininnsprøytning» å få være med de andre artistene på «Hver gang vi møtes» Foto: Vegard Breie / TV 2
INSPIRERT: Maj Britt Andersen synes det var inspirerende og en «vitamininnsprøytning» å få være med de andre artistene på «Hver gang vi møtes» Foto: Vegard Breie / TV 2 Vis mer

Overraskelser

Uten å avsløre for mye om lørdagens episode kan vi si at flere overraskelser venter seerne. Jarle Bernhoft har oversatt en av Andersens låter til engelsk, og Arif har skrevet om en av Andersens barnesanger.

- Alle tolkningene synes jeg var veldig fine, og det du merker er at alle artistene har gjort dette med kjærlighet med den de skal hylle. Det er det som gjør det så fint. Du har din dag og kan sitte og kose deg og få servert den ene fine tolkningen etter den andre, sier Andersen.

Under første program som ble sendt forrige uke skulle Andreas «Tix» Haukland hylles under programmet. Andersen tok for seg «Tix»-låta «Engel, ikke dra». «Tix» ble tydelig berørt, og Andersen sto bare få meter unna ham.

- Jeg synes det var spesielt. Når du spiller på konserter er publikum mye lenger unna. Hvis de gråter eller får tårer i øynene så ser man ikke det fordi de er så langt unna. Her så vi reaksjonene til hverandre veldig godt.

- Litt skummelt

I mars i fjor ble hun forespurt om å være i programmet. Etter et rolig år uten konserter på grunn av coronapandemien, legger hun ikke skjul på at det var noe av grunnen til at hun bestemte seg for å takke ja.

- Jeg begynte å lengte etter å dra ut og spille igjen, og møte folk ikke minst. Jeg tenkte hvis jeg skal si ja til «Hver gang vi møtes» noen gang, så er det nå jeg skal gjøre det, sier Andersen.

Hun fortsetter:

- Da hadde jeg veldig god tid til å forberede meg på sangene. Jeg synes det var litt skummelt å si ja også. Men jeg er veldig glad for det.

KJERRINGØY: "Hver gang vi møtes" spilles inn på vakre Kjerringøy nord for Bodø. Åtte artister med svært forskjellig bakgrunn møtes, mange av dem for aller første gang. Reporter: Lars Barreto Dønvold-Myhre / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Musikkarrieren starter

Noe som er med på å forklare hvorfor Maj Britt Andersen har satset på musikken går tilbake til barndommen. Hun ble født i 1956 og vokste opp på Skreia på Toten - et «bitte lite sted» omtaler hun det som, med omtrent 2000 innbyggere den gang.

Moren var hjemmeværende da barna vokste opp, og fokuserte mye på å være til stede for barna. Faren jobbet i et installasjonsfirma, og jobben påvirket også familielivet.

- Jobben krevde mye av han, men når han var hjemme, så var han veldig til stede med musikken sin. Han spilte og sang mye for oss. Jeg har veldig mange gode minner fra begge to, sier Andersen.

I barndommen sang de på skolen hver dag, og hun sang også i barnekor. Faren opptrådte flere steder på Toten, og 11-årige Maj Britt Andersen var med og sang.

Da hun var 14 år var hun med i en sangkonkurranse på Gjøvik. Bandet Bruno fra Gjøvik med blant andre Viggo Sandvik, i ettertid kjent fra Vazelina Bilopphøggers, hørte på henne. Det endte med at Andersen ble vokalist i Bruno. Hun begynte å øve med dem en dag i uka og spilte konserter i helgene.

- Det var et veldig morsomt band og synge og være med i. Jeg holdt på med dem i flere år, før jeg bestemte meg for å gjøre noe mer streit i livet mitt: Å få meg en fast jobb.

Tilfeldigheter

Tanken til Andersen var å gå tilbake til drømmen hun hadde fra hun var fem år gammel: å bli barnepleier.

Valget skulle føre til vendepunktet i karrieren hennes.

Hun begynte å jobbe i en barnehage på Ullevål sykehus. Tilfeldighetene ville ha det til at skuespiller og tekstforfatter Trond Brænne hadde barn i barnehagen hun jobbet. De to møttes i barnehagen da Brænne skulle hente barna sine. På den tida hadde Andersen gitt ut soloplatene «Et lite under» og «Det svinger i meg».

Da de to møttes hadde Brænne hørt soloplatene til Andersen, og kom med teksten til det som seinere skulle bli suksessen «Ballongvisa». Han ville ha Andersen til å skrive melodi, og det gjorde hun - med «passe resultat» som hun selv omtaler det. Melodien ble derfor gitt til mannen Geir Holmsen, som hun nå snart har vært gift med i 40 år.

Med det begynte samarbeidet, og «Ballongvisa» ble spilt på radioen hver dag, etter at Brænne hadde solgt singelen i NRK for 25 kroner stykket.

I 1985 ga de ut barneplata «Har du hørt det?», og året etter ga de ut «Folk er rare». Samarbeidet resulterte i 100 000 solgte plater og opptredener på Barne-TV.

VENDEPUNKT: Maj Britt Andersen ga samme med Trond Brænne og mannen Geir Holmsen ut albumet «Folk er rare!». Foto: Arkiv
VENDEPUNKT: Maj Britt Andersen ga samme med Trond Brænne og mannen Geir Holmsen ut albumet «Folk er rare!». Foto: Arkiv Vis mer

Vendepunktet

Hun er ikke i tvil om at samarbeidet med Brænne og mannen var et vendepunkt for henne.

- Det var da det ble ordentlig gøy. Det var så lekent det opplegget vi hadde med alle de barneplatene og barne-tv programmene vi lagde. Det var så morsomt. Trond og jeg sa mange ganger til hverandre «så heldige vi er som får lov til å jobbe med det her som vi synes er så gøy, og at det er så mange som liker det».

Hun forteller at målet først og fremst var underholdning for barna, men de ville også lage noe som fikk betydning for dem.

- «Ballongvisa» tar opp viktige ting som er aktuelt i samfunnet vårt i dag, og i verden også for øvrig for den saks skyld, sier Andersen.

ÅRELANGT SAMARBEID: Maj Britt Andersen har samarbeidet med ektemannen Geir Holmsen (t.h) i over 30 år. De siste åra har de to også samarbeidet om musikken med Lars Saabye Christensen. Foto: Gitte Johannesen / NTB
ÅRELANGT SAMARBEID: Maj Britt Andersen har samarbeidet med ektemannen Geir Holmsen (t.h) i over 30 år. De siste åra har de to også samarbeidet om musikken med Lars Saabye Christensen. Foto: Gitte Johannesen / NTB Vis mer

- Veldig mange gode minner

For nesten ni år siden gikk hennes gode venn og kollega gjennom mange år bort. Trond Brænne døde 16. mars 2013, 59 år gammel. I begravelsen framførte Andersen og ektemannen Geir Holmsen «Ballongvisa».

Under innspillingen av «Hver gang vi møtes» tenkte Andersen mye på Brænne. En del av sangene som ble framført var nemlig skrevet av Brænne og Holmsen.

- Da tenkte jeg «tenk for en opplevelse det ville vært for Trond å se og høre disse sangene bli sunget av disse artistene». Jeg har tenkt mye på ham i det siste og tenker stadig på ham. Jeg har veldig mange gode minner fra samarbeidet vi hadde i så mange år.

Hun beskriver den tidligere vennen og kollegaen som en «veldig morsom og varm fyr».

- Han hadde en litt rar humor på mange måter. Han var ironisk og tullet veldig mye. Han var alltid i vanvittig godt humør. Vi møttes stadig til lunsj for å snakke om nye prosjekter. Han var veldig lett å jobbe med og flink til å skrive.

Hun forteller at Brænne var veldig flink til å skrive historiene som hun fortalte ham som dikt eller sangtekst.

- Det var veldig sterkt at han så fint klarte å formidle det jeg fortalte til han. Han levde seg veldig inn i alt vi snakket om og fikk det ned på papiret. Det var utrolig morsomt å jobbe med han, og at jeg tross alt fikk jobbe med han i så mange år som jeg gjorde.

BISATT: Trond Brænne ble bisatt i Haslum krematorium i Bærum i 2013. Flere hundre personer var til stede under bisettelsen, blant dem et stort antall norske skuespillere Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Føler meg heldig

Etter en karriere som strekker seg over 35 år, forteller Andersen at hun gjennom åra har fått mange gode tilbakemeldinger fra publikummet sitt. Og det slutter ikke der. De siste åra har hun samarbeidet både med mannen Geir og forfatter Lars Saabye Christensen om prosjektet «Et stille sted».

- Jeg føler meg heldig som har nådd fram med det vi har gjort. Det er ofte tre generasjoner som sitter i salen under konsertene, bedre tilbakemelding kan man ikke få, sier Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer