Maj Sjöwall fikk Rivertonklubbens ærespris

- Beck-bøkene revolusjonerte nordisk krim.

(Dagbladet.no): Det har vært nokså stille fra den svenske krimforfatteren Maj Sjöwall de siste 30 årene. Men i tiåret mellom 1965 og 1975 bet hun fra seg så det holdt.

Sammen med mannen Per Wahlöö skrev hun ti bøker på ti år om politietterforsker Martin Beck, en krimserie som revolusjonerte den nordiske krimlitteraturen.

Nå relanserer Piratforlaget bøkene i Norge. Og i dag, under utdelingen av årets Rivertonpris til beste norske krimroman, mottok hun Rivertonklubbens internasjonale ærespris.

Menneskeskildringer i særklasse

Æresprisen deles ut med ujevne mellomrom når Rivertonklubben ønsker å hedre en spesiell forfatter. Tidligere vinnere er Ruth Rendell (1991), P.D. James (1993) og Evan Hunter (1997).

- Dette er den fineste prisen jeg har fått. Jeg er veldig stolt og glad, sier Maj Sjöwall til

Dagbladet.no.

Dagbladets litteraturredaktør og krimforfatter, Fredrik Wandrup, mener hun er en særdeles verdig vinner.

- Det er vanskelig å tenke seg svensk krim uten det kvantespranget hun og Wahlö gjorde, sier han.

- På en måte revolusjonerte bøkene også nordisk krim. Det var bøker som ikke bare oppfylte krimsjangerens krav til forbrytelse og oppklaring, men som også var menneskeskildringer i særklasse. De skildret også samfunnet og samtiden på en måte som var både skarpsindig og kritisk.Han mener bøkene har blitt stående som milepæler i svensk krim, men de spredte seg også langt utover Norden. Blant forfattere som helt tydelig er inspirert av dem, nevner han Gunnar Staalesen, David Torjussen (alias Tor Edvin Dahl) og Rivertonklubbens styreformann Jon Michelet.

Selv er Maj Sjöwall usikker på hva som har gjort bøkene har holdt seg så bra. Men ekteparet visste at de gjorde noe helt nytt da de begynte på serien.

- Vi ville skrive realistiske politiromaner. Den sjangeren fantes ikke i Skandinavia på den tiden, og vi tenkte at det var på tide, sier hun til Dagbladet.no.

Flere filmer

Mange yngre krimelskere kjenner nok Martin Beck best fra lerretet. Historiene har blitt til flere filmer, både i Sverige, Ungarn og USA.

- Nå som bøkene har kommet ut på ny, kan kanskje en ny generasjon benytte anledningen til å kikke på bøkene, som fortsatt oppleves som forfriskende lesning, sier Fredrik Wandrup.

Interesserte får muligheten til å stifte nærmere bekjentskap med Sjöwall i morgen. Da arrangerer Piratforlaget krimseminar på Caféteatret i Oslo. Fredrik Wandrup intervjuer Sjöwall, og Nils Nordberg leder Anne Holt, Tor Edvin Dahl, Jørn Lier Horst, Jon Michelet og Jan-Sverre Syvertsen i debatt om hvordan Beck-bøkene forandret den norske kriminalromanen.