Maj Sjöwall fikk Rivertonklubbens ærespris

- Beck-bøkene revolusjonerte nordisk krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det har vært nokså stille fra den svenske krimforfatteren Maj Sjöwall de siste 30 årene. Men i tiåret mellom 1965 og 1975 bet hun fra seg så det holdt.

Sammen med mannen Per Wahlöö skrev hun ti bøker på ti år om politietterforsker Martin Beck, en krimserie som revolusjonerte den nordiske krimlitteraturen.

Nå relanserer Piratforlaget bøkene i Norge. Og i dag, under utdelingen av årets Rivertonpris til beste norske krimroman, mottok hun Rivertonklubbens internasjonale ærespris.

Menneskeskildringer i særklasse

Æresprisen deles ut med ujevne mellomrom når Rivertonklubben ønsker å hedre en spesiell forfatter. Tidligere vinnere er Ruth Rendell (1991), P.D. James (1993) og Evan Hunter (1997).

- Dette er den fineste prisen jeg har fått. Jeg er veldig stolt og glad, sier Maj Sjöwall til

Dagbladet.no.

Dagbladets litteraturredaktør og krimforfatter, Fredrik Wandrup, mener hun er en særdeles verdig vinner.

- Det er vanskelig å tenke seg svensk krim uten det kvantespranget hun og Wahlö gjorde, sier han.

- På en måte revolusjonerte bøkene også nordisk krim. Det var bøker som ikke bare oppfylte krimsjangerens krav til forbrytelse og oppklaring, men som også var menneskeskildringer i særklasse. De skildret også samfunnet og samtiden på en måte som var både skarpsindig og kritisk.Han mener bøkene har blitt stående som milepæler i svensk krim, men de spredte seg også langt utover Norden. Blant forfattere som helt tydelig er inspirert av dem, nevner han Gunnar Staalesen, David Torjussen (alias Tor Edvin Dahl) og Rivertonklubbens styreformann Jon Michelet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer