Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Makaber maktkamp

Originalt og grotesk om maktkampen mellom to søstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Det er en befrielse når man en sjelden gang har en helt original fortelling i hendene. Gøhril Gabrielsens roman nummer to, «Svimlende muligheter, ingen frykt», er en slik roman.

Den lille boka handler om to søstre på middagshøyden. De bor avsondret, omgitt av øde vidder. Den ene er invalid og må pleies av den andre. Søstrene utholder så vidt den stusselige tilværelsen, men så kommer kjærligheten mellom dem, i form av en mann. En makaber maktkamp begynner.

Ilske sabotører

Gabrielsen debuterte for to år siden, med romanen «Unevnelig hendelser» – en stille fortelling med tragiske undertoner. Handlingen i årets bok er også bedrøvelig, men Gabrielsen smir alt sammen til en underholdende roman.

Fortelleren er den yngste søsteren. En infeksjon gjorde henne lam fra livet og ned som barn, og hun har siden blitt tatt hånd om av søsteren, Ragna. De har utviklet et bitter-besk forhold preget av sinne og onde følelser, og plager hverandre så godt det lar seg gjøre. De trenerer og saboterer hverdagen for hverandre.

Så dukker John opp, og alt blir langt verre. Plutselig er de tre i ringen, og fortelleren gjør alt hun kan for å forpurre kjærligheten mellom John og Ragna. Turtelduene på sin side har ett mål for øye: Å bli kvitt det krevende utysket; fortelleren.

Et stort øde landskap

Temaene er liv og død og utslettelse. Fortelleren blir ridd av redsel for at hun skal bli skjøvet vekk, bort fra barndomshjemmet og ut av livet, som hun krampaktig holder fast ved. Hun leser masse og nedtegner setninger som hun vrir og vender på, for å finne noen sannheter om Ragna og seg selv. Hvorfor greier de ikke å snakke sammen, undrer hun, og hva venter henne nå?

Språklig er Gabrielsen fjellstø, men loftsbildene/-sekvensene er ikke så nyskapende. Det er det som skjer – og ikke skjer – i samspillet mellom søstrene, som fascinerer sterkest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!