Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Makabre grøss

Sommerens kinogrøsser er her, en film som ike skygger unne for det makabra - noen vil si smakløse - men den leverer iallfall varene til den som søker ubarmhjertig spenning i kinomørket.

Edinburgh er for en gangs skyld åstedet. Der deler tre venner i slutten av tjue åra en sto leilighet, og de vil gjerne ha med en fjerdemann. Men journalisten Alex (Ewan McGregor), bokholderen David (Christopher Eccleston) og legen Juliet (Kerry Fox) er nøye med hvem de vil ha og mobber ubarmhjertig etter tur søkerne, inntil en viss Hugo melder seg og faller i smak. Han flytter inn - for bare kort etter å bli funnet død av en overdose og med en koffert stappfull av pund i sin besittelse.

Dermed er premissene gitt for en ferd inn i en voksende galskap, taklet - om man så må si - med betydelig finesse av alle involverte. Filmen kan sakten leses som en saga om en omfattende amoral, fraværet av et etisk instinkt, uten at jeg tror opphavsmennene har hatt noen filosofiske pretensjoner. Først og fremst gjør filmen inntrykk som effektiv øvelse i sjangre som film noir og skrekkfilm.

Veien inn i mord og kaos ligger åpen i samme øyeblikk Alex, David og Juliet bestemmer seg for å beholde pengene. Disse eterstrebes, vises det seg fort, av utsøkt brutale kriminelle. Og her er det at våre tre hovedpersoner mønstrer ressurser ingen, aller minst dem selv, ville tiltrodd dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media