DEBATT

Debatt: USA-valg 2016

Make America primitive again!

Han kommer ikke til å gjøre Amerika great igjen, men dra det ned på det samme nivået som landets fiender.

LETTVINT: Donald Trump er president for alt det lettvinte, umiddelbare, kortsiktige og usiviliserte, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
LETTVINT: Donald Trump er president for alt det lettvinte, umiddelbare, kortsiktige og usiviliserte, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trump er ikke først og fremst harryenes president, han er president for det Freud kalte for «Idet». Han er president for alt det lettvinte, umiddelbare, kortsiktige og usiviliserte. Alt det i oss som krever øyeblikkelig behovstilfredsstillelse, det være seg hevn, selvhevdelse, aggresjon eller begjær. Dermed kommer han ikke til å gjøre Amerika great igjen, men dra det ned på det samme nivået som landets fiender.

Trumps holdninger og verdier skiller seg nemlig ikke stort fra de en krigsherre i Afghanistan, en mulla i Iran eller en fattig arbeidsløs mann i Libya har. Hans kvinnesyn, fremmedfrykt, relativisering av menneskerettighetene, forsvar for liberale våpenlover og selvforsvar, er (og var) typisk for mer primitive kulturer enn vår. For ikke å snakke om hans fascinasjonen for Den Sterke Mann (Putin), skepsisen til intellektuelle, til kunnskap, staten, sentraladministrasjonen og til det å betale skatt.

Som mediefenomen har nok Trumps mye til felles med Berlusconi i Italia og det postmoderne videokratiet, men jeg er redd appellen hans stikker dypere enn som så. For rett under den tynne skorpen av lov, orden, fornuft, menneskeverd og sivilisasjon herjer naturen i oss alle. Og det er den Trump appellerer til. Det ser ikke lyst ut i verden akkurat nå. La oss håpe Europa kan få låne frihetsgudinnens fakkel de neste fire årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer