LETTVINT: Donald Trump er president for alt det lettvinte, umiddelbare, kortsiktige og usiviliserte, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
LETTVINT: Donald Trump er president for alt det lettvinte, umiddelbare, kortsiktige og usiviliserte, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: USA-valg 2016

Make America primitive again!

Han kommer ikke til å gjøre Amerika great igjen, men dra det ned på det samme nivået som landets fiender.

Meninger

Trump er ikke først og fremst harryenes president, han er president for det Freud kalte for «Idet». Han er president for alt det lettvinte, umiddelbare, kortsiktige og usiviliserte. Alt det i oss som krever øyeblikkelig behovstilfredsstillelse, det være seg hevn, selvhevdelse, aggresjon eller begjær. Dermed kommer han ikke til å gjøre Amerika great igjen, men dra det ned på det samme nivået som landets fiender.

Trumps holdninger og verdier skiller seg nemlig ikke stort fra de en krigsherre i Afghanistan, en mulla i Iran eller en fattig arbeidsløs mann i Libya har. Hans kvinnesyn, fremmedfrykt, relativisering av menneskerettighetene, forsvar for liberale våpenlover og selvforsvar, er (og var) typisk for mer primitive kulturer enn vår. For ikke å snakke om hans fascinasjonen for Den Sterke Mann (Putin), skepsisen til intellektuelle, til kunnskap, staten, sentraladministrasjonen og til det å betale skatt.

Som mediefenomen har nok Trumps mye til felles med Berlusconi i Italia og det postmoderne videokratiet, men jeg er redd appellen hans stikker dypere enn som så. For rett under den tynne skorpen av lov, orden, fornuft, menneskeverd og sivilisasjon herjer naturen i oss alle. Og det er den Trump appellerer til. Det ser ikke lyst ut i verden akkurat nå. La oss håpe Europa kan få låne frihetsgudinnens fakkel de neste fire årene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.