DEBATT

«Make Britain white again»

Da den blide, polske servitrisen kom til bordet på restauranten sa det britiske paret: «Hva smiler du sånn for? Du skal jo hjem.»

FRUSTRASJON: Veien er aldri lang fra ledighet og fattigdom til frustrasjon og behov for syndebukker. Brexitkampanjens ledere har visst å utnytte dette rommet, skriver Marte Gerhardsen. Foto: Diamond Geezer /AP / NTB Scanpix
FRUSTRASJON: Veien er aldri lang fra ledighet og fattigdom til frustrasjon og behov for syndebukker. Brexitkampanjens ledere har visst å utnytte dette rommet, skriver Marte Gerhardsen. Foto: Diamond Geezer /AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En bølge av hatkriminalitet og rasisme skyller over Storbritannia etter Brexit, skriver The Independent. Briter med en annen hudfarge, etnisk bakgrunn eller nasjonal opprinnelse har de siste dagene møtt plakater med påskrift som «Ikke flere polske skadedyr», tilrop som «Ut, ut, ut!» og verbale og fysiske trusler på gata.

I kjølvannet av høyrepopulismens splittende skremmebilder gikk situasjonen fra vondt til verre for mange minoriteter. Brexit-kampanjens ledere har skapt en atmosfære der noen later til å tro at det er fritt fram for rasisme og fremmedfrykt, sier parlamentsmedlem Harriet Harman.

Hvordan havnet vi i dette uføret? En betydelig andel av dem som stemte for Brexit bor i områder der mange er fattige og arbeidsledige. Desillusjonerte etter tiår med en nasjonal og europeisk politikk som ikke har tatt interessene deres på alvor, har mange vært på leting etter andre politiske alternativer.

Parat sto det høyrepopulistiske og nasjonalistiske partiet UKIP med en retorikk vi kjenner altfor godt igjen: Det er innvandrerne og byråkratene i EU som har skylda. Den samme retorikken og historien formidles av høyrepopulister over hele Europa. I mange land opplever disse partiene stor framgang. Dette ledsages av at hverdagsrasismen øker, hatkriminalitet stiger og debattklimaet blir råere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer