SKY OG MAKELØS: Forfatter Bergljot Hobæk Haff på et sjelden bilde, fotografert i forbindelse med at hun fikk Kritikerprisen i 1997 for romanen  romanen «Skammen» NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SKY OG MAKELØS: Forfatter Bergljot Hobæk Haff på et sjelden bilde, fotografert i forbindelse med at hun fikk Kritikerprisen i 1997 for romanen romanen «Skammen» NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Makeløs dikter runder 90 år

Bergljot Hobæk Haff er en av de største.

JUBILEUM: En av etterkrigstidas største forfattere fyller 90 år! 1. mai rundet Bergljot Hobæk Haff den store dagen.

Hun debuterte i 1956 med romanen «Raset» og har siden skrevet 15 romaner. Hun rager på alle måter over de fleste av sine kolleger. Henne makeløse stil er hundre prosent personlig, hun følger ingen trender.

Også fysisk er hun imponerende, høy, slank og meget vakker.

Dessverre fins det få portretter. Hun skyr fotografiapparater og de fleste andre moderne oppfinnelser. Hun har i alle år klart seg uten kjøleskap, vaskemaskin og TV. Bøkene er skrevet for hånd og deretter ført inn på en gammeldags skrivemaskin.

I fjor kom romanen «Bålet» (1962) i ny utgave, og det fins et dobbeltbind med to av hennes fineste romaner, «Skammen» (1996) og «Renhetens pris» (1992).

Den første kom på andre plass på Dagbladets liste over de viktigste, skjønnlitterære verkene i Norge fra 1981 til 2006. For den siste ble hun nordisk råds prisnominert. Jeg fikk æren av å snakke om den på et seminar i Danmark der den ellers sky forfatteren også var til stede. Det var et privilegium å møte henne.

Seinere fikk jeg også audiens og gjorde et av de ytterste sjeldne intervjuene hun har beriket offentligheten med. «De underkuede, de fattige, de stumme,» er Hobæk Haffs favoritter. Politisk er hun en antiautoritær sosialist og har skrevet om anarkismens pionerer i «Jeg, Bakunin» (1983) og «Attentatet» (2004).

Da jeg intervjuet henne, spurte jeg henne om framtida. Hun svarte: «Jeg håper jeg kan klare å holde ilden og gløden ved like slik at jeg kan sende opp en virkelig høy flamme en gang