«MAKING A MURDERER»: I del to av den populære dokumentarserien om Steven Avery jobbes det mot å få ham frikjent. Video: Netflix Vis mer

«Making a Murderer»

«Making a Murderer 2» er klar - se traileren her

Historien om Steven Avery og nevøen Brendan Dassey fortsetter.

«Making a murderer» skildrer drapssaken og belyser rettsprosessen mot Steven Avery (56) og nevøen Brendan Dassey (28). Netflix-serien fikk seere verden over til å sitte klistret til skjermene i 2015 og 2016. Fredag 19. oktober slipper Netflix «Making a murderer 2».

Står Avery og Dassey bak drapet på den unge fotografen Teresa Halbach? I 2007 ble de dømt til livsvarig fengsel for drapet.

I tv-serien går filmskaperne langt i å antyde at de to er uskyldig dømt.

I oppfølgeren får vi presentert nye beviser og funn som underbygger det filmskaperne antyder.

Historien fortsetter

Denne serien har ikke bare tatt tv-verden med storm, men får nå plass i amerikansk jussopplæring. Universitetet i Utah har satt opp kurs der «Making a Murderer» er pensum blant studentene.

Nå er andre kapittel av den kritikerroste, Emmy-vinnende dokumentarserien «Making a Murderer» klar.

Filmskaperne Laura Ricciardi og Moira Demos reiser tilbake til den amerikanske Midtvesten, hvor de har eksklusiv tilgang til Steven Avery og hans nevø og med-anklagede, Brendan Dassey - i tillegg til deres familie og juridiske bistandsapparat som på deres vegne kjemper for rettferdighet.

Hevder sin uskyld

Beretningen om Steven Avery og Brendan Dassey er nærmest blitt en «never ending story», som omhandler voldtekt, drapsforsøk, dna, frifinnelse, nye saker og nye dommer. Dokumentarserien «Making a murderer» fortalte historien om Steven Avery, som ung mann ble tiltalt og dømt for voldtekt. Han sonet 18 år, men slapp ut etter at en ny dna-test viste at han ikke var voldtektsmannen.

Men deretter blir Avery beskyldt for drapet på den unge fotografen Teresa Halbach i 2005.

Det blir også nevøen hans. I 2007 blir begge dømt til livsvarig fengsel. I juni i år mente en ankedomstol i Chicago at Brendan Dasseys tilståelse må settes til side. Den mener drapsdommen mot Dassey er feilaktig og må oppheves. Avery har hele tiden hevdet at han er uskyldig.

Vil ha dommen omgjort

Averys advokat, Kathleen Zellner, forteller i traileren at de fortsetter kampen for å få Wisconsin-mannen frikjent. I smakebiten fra «Making a murderer 2» sier hun:

- Jeg har ett mål, og det er å få Steven Averys dom omgjort.

Advokaten forteller om nye funn som hun mener peker på at Avery er uskyldig dømt.

- Denne saken er sterk, hvis han er skyldig, kommer jeg til å feile, sier Kathleen Zellner. Hun er best kjent i USA for å få omgjort feilaktige dommer.

Presset til tilståelse

Nevøen til Avery var 16 år da han ble arrestert for drapet på Halbach. Han ble avhørt fire ganger over en periode på 48 timer - tre av dem skjedde i løpet av ett døgn. Dassey hadde ingen advokat, forelder eller annen voksen til stede.

Politiet brukte den såkalte «Reid-teknikken », et avhørsverktøy som går ut på å presse mistenkte til å tilstå.

Og Dassey tilsto: 16-åringen hevdet å ha voldtatt og drept Halbach sammen med onkelen, før de brente liket på et bål. Video av avhørene dannet hovedgrunnlaget for dommen, da det ikke forelå noen fysiske bevis. Dasseys advokater hevder at han ga falsk tilståelse, og mener at han er lettere psykisk utviklingshemmet.

I trailerne kommer det fram at «Dassey sier det politiet vil høre, for da slipper han ut og kommer hjem».