«Making a Murderer»-Avery skal tilbake i retten

Nye bevis kan snu saken på hodet.

ANKLAGER: «Making a Murderer» skapte storm rundt rettssaken mot Steven Avery. Nå kan nye bevis føre til omkamp i retten. Video: Netflix Vis mer Vis mer

Steven Allan Avery ble verdenskjent over natta da true crime-serie «Making a Murderer» hadde premiere på Netflix i desember 2015.

Serien tok for seg rettssaken mot Avery, som sto tiltalt for drapet på Teresa Halbach i Manitowoc County, Wisconsin, USA. I 2007 ble han dømt til livstid i fengsel sammen med sin 16 år gamle nevø Brendan Dassey.

Avery hadde tidligere sonet 18 år for voldtekt og drapsforsøk på Penny Beerntsen. I 2002 ble han renvasket, etter at nye DNA-tester pekte mot en annen gjerningsmann.

«Making a Murderer» ble ifølge Business Insider strømmet nesten 20 millioner ganger i løpet av de første 35 dagene serien lå ute, og førte massive kampanjer for å få Avery benådet.

- Vi vant!

Kampanjene var imidlertid uten hell. Avery og Dassey fikk gjentatte ganger avslag på søknader om å få saken gjenopptatt, tross iherdig innsats fra advokat Kathleeen Zellner, som har representert Avery siden 2016.

Helt til nå.

Ifølge Newsweek har Avery vunnet den siste av en rekke anker om å få saken gjenopptatt. Saken vil bli behandlet på nytt av en domstol i Wisconsin.

I HÅNDJERN: Steven Avery under rettssaken i 2005. Foto: NTB Scanpix
I HÅNDJERN: Steven Avery under rettssaken i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Avery-oppdatering: Vi vant! Tilbake til retten, skriver Zellner på sin Twitter-side.

Bakgrunnen for avgjørelsen er nye bevis. Ifølge den britiske avisa iNews kan flere år gamle beinfunn nå renvaske Avery.

Restene av det som ble antatt å være et menneskelig hoftebein ble funnet i et grustak Manitowoc County under den opprinnelige etterforskningen. Zellner sier forsvaret aldri ble orientert om funnene.

Ifølge nettstedet Digital Spy mener hun at aktoratet har forsøkt å tilbakeholde bevisene med overlegg.

- Kan velte hele saken

Zellner forklarer at saken nå skal opp til høring, som videre kan føre til en ny rettssak, og i ytterste konsekvens i at Avery blir frifunnet.

En ny rettssak vil også gi mulighet til å presentere andre bevis Zellner mener å ha funnet i saken, som hun mener retter mistanke mot Brendan Dasseys bror, Bobby Dassey.

- Uansett utfall, har delstaten motsatt seg anken vår, og tapt. De nye bevisene har potensial til å velte hele saken, så dette er en stor seier, sier hun til Newsweek.

Ifølge NME søkte Zellner om DNA-testing av beinrestene tidligere i år. Som svar på søknaden fikk Zellner opplyst at beinrestene var blitt returnert til offerets familie. Forsvaret var aldri blitt orientert, og beinrestene var aldri blitt DNA-testet. Zellner mener dette bryter mot delstatens lovverk.

Nå mener hun beinrestene kan motbevise aktoratets teori om at Halbach ble myrdet og deretter brent på Averys eiendom. Denne teorien var sentral i dommen.

«Making a Murderer» er tilgjengelig på Netflix. Det er foreløpig uklart om utviklingen i saken vil føre til en ny sesong.