«Making a Murderer»-Avery skal tilbake i retten

Nye bevis kan snu saken på hodet.

ANKLAGER: «Making a Murderer» skapte storm rundt rettssaken mot Steven Avery. Nå kan nye bevis føre til omkamp i retten. Video: Netflix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Steven Allan Avery ble verdenskjent over natta da true crime-serie «Making a Murderer» hadde premiere på Netflix i desember 2015.

Serien tok for seg rettssaken mot Avery, som sto tiltalt for drapet på Teresa Halbach i Manitowoc County, Wisconsin, USA. I 2007 ble han dømt til livstid i fengsel sammen med sin 16 år gamle nevø Brendan Dassey.

Avery hadde tidligere sonet 18 år for voldtekt og drapsforsøk på Penny Beerntsen. I 2002 ble han renvasket, etter at nye DNA-tester pekte mot en annen gjerningsmann.

«Making a Murderer» ble ifølge Business Insider strømmet nesten 20 millioner ganger i løpet av de første 35 dagene serien lå ute, og førte massive kampanjer for å få Avery benådet.

- Vi vant!

Kampanjene var imidlertid uten hell. Avery og Dassey fikk gjentatte ganger avslag på søknader om å få saken gjenopptatt, tross iherdig innsats fra advokat Kathleeen Zellner, som har representert Avery siden 2016.

Helt til nå.

Ifølge Newsweek har Avery vunnet den siste av en rekke anker om å få saken gjenopptatt. Saken vil bli behandlet på nytt av en domstol i Wisconsin.

I HÅNDJERN: Steven Avery under rettssaken i 2005. Foto: NTB Scanpix
I HÅNDJERN: Steven Avery under rettssaken i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Avery-oppdatering: Vi vant! Tilbake til retten, skriver Zellner på sin Twitter-side.

Bakgrunnen for avgjørelsen er nye bevis. Ifølge den britiske avisa iNews kan flere år gamle beinfunn nå renvaske Avery.

Restene av det som ble antatt å være et menneskelig hoftebein ble funnet i et grustak Manitowoc County under den opprinnelige etterforskningen. Zellner sier forsvaret aldri ble orientert om funnene.

Ifølge nettstedet Digital Spy mener hun at aktoratet har forsøkt å tilbakeholde bevisene med overlegg.

- Kan velte hele saken

Zellner forklarer at saken nå skal opp til høring, som videre kan føre til en ny rettssak, og i ytterste konsekvens i at Avery blir frifunnet.

En ny rettssak vil også gi mulighet til å presentere andre bevis Zellner mener å ha funnet i saken, som hun mener retter mistanke mot Brendan Dasseys bror, Bobby Dassey.

- Uansett utfall, har delstaten motsatt seg anken vår, og tapt. De nye bevisene har potensial til å velte hele saken, så dette er en stor seier, sier hun til Newsweek.

Ifølge NME søkte Zellner om DNA-testing av beinrestene tidligere i år. Som svar på søknaden fikk Zellner opplyst at beinrestene var blitt returnert til offerets familie. Forsvaret var aldri blitt orientert, og beinrestene var aldri blitt DNA-testet. Zellner mener dette bryter mot delstatens lovverk.

Nå mener hun beinrestene kan motbevise aktoratets teori om at Halbach ble myrdet og deretter brent på Averys eiendom. Denne teorien var sentral i dommen.

«Making a Murderer» er tilgjengelig på Netflix. Det er foreløpig uklart om utviklingen i saken vil føre til en ny sesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer