Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Making a Murderer:

«Making a Murderer»-Brendan får ikke saken gjenopptatt

- En dyp urett.

ANKLAGER: «Making a Murderer» har blitt sett av 20 millioner mennesker og vunnet fire Emmys. Krimdokumentarserien tar for seg anklagene mot Steven Avery og Brendan Dassey. Video: Netflix Vis merVis mer

Høyesterett har avslått Brendan Dasseys (28) anke om å få straffesaken fra 2007 gjenopptatt, melder CBS News. Dassey ble dømt til livstid i fengsel etter en ni dager lang rettssak, og har ingen mulighet for prøveløslatelse før 2048. 28-åringen har allerede sonet 12 år av dommen.

Høyesteretten har ikke gitt noen begrunnelse for avslaget.

Dassey og onkelen Steven Avery ble dømt i separate rettssaker for drap og voldtekt på fotografen Teresa Halbach i Manitowoc County, Wisconsin i 2005. Begge nekter straffskyld.

AVSLAG: Brendan Dassey (28) får ikke straffesaken fra 2007 gjenopptatt. Foto: Eric Young / Herald Times Reporter / AP / NTB Scanpix
AVSLAG: Brendan Dassey (28) får ikke straffesaken fra 2007 gjenopptatt. Foto: Eric Young / Herald Times Reporter / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Tvungen tilståelse

Dassey var 16 da han ble arrestert for drapet på Halbach. Han ble avhørt fire ganger over en periode på 48 timer. Tre av dem skjedde i løpet av ett døgn, og Dassey hadde ingen advokat, forelder eller annen voksen til stede.

Etter avhørene tilsto 16-åringen å ha voldtatt og drept Halbach sammen med onkelen, før de brente liket på et bål. Video av avhørene dannet hovedgrunnlaget for dommen, da det ikke forelå noen fysiske bevis.

Politiet brukte den såkalte «Reid-teknikken », en avhørsteknikk som går ut på å presse mistenkte til å tilstå. Dassey er ifølge Post Crescant evaluert til å være «svært påvirkelig», og Dasseys advokater påstår at presset førte til at 16-åringen ga en falsk tilståelse. De hevder dessuten at Dassey er lettere psykisk utviklingshemmet.

- Vi ønsker å takke alle som har uttalt seg til retten i denne saken. Tidligere aktorer, politieksperter, ledende psykologspesialister, uskyldighetsprosjekter, og jusprofessorer og organisasjoner som jobber for mindreåriges rettigheter. Med deres hjelp vil vi fortsette å kjempe for Brendan, og mange andre barn som har blitt feilaktig dømt på grunn av disse avhørsteknikkene, uttalte forsvarsadvokat Laura Nirider, ifølge Variety.

- Ikke frivillig

4 av 7 dommere stemte for at tilståelsen var frivillig, og høyesteretten avgjorde at rettens funn var «rimelige». I sin dissens skrev dommer Ilana Diamond Rovner:

- Tilståelsen hans var ikke frivillig og dommen burde ikke bestå. Nok en vanskeligstilt ungdom har blitt dømt til livstid i fengsel. Jeg ser på dette som en dyp urett.

I 2015 avgjorde en føderal dommer i Milwaukee at politiet ikke tok Dasseys alder, utviklingshemning og fravær av en voksen inn i betraktningen da de avhørte ham, og at tilståelsen derfor bør regnes som «ufrivillig,» skriver TV Line. Ifølge rettsdokumenter ble Dassey gjentatte ganger forsikret av politiet om at de «allerede visste hva som hadde skjedd», og at han ikke hadde noe å bekymre seg for.

Aktoratet innvender at både Dassey og moren hans gikk med på avhøret, og at politiet bare brukte standard avhørsteknikker som «en sympatisk tone» og å «oppfordre ærlighet.»

Dasseys forsvarere har fortsatt mulighet til å få saken gjenopptatt dersom de klarer å overbevise en dommer om at nye bevis gjør det nødvendig.

Netflix-suksess

Dokumentarserien «Making a Murderer», som blant annet omhandler rettssakene mot Dassey Avery, har vunnet 4 Emmys og blitt sett av 20 millioner mennesker. Serien handler om hvordan Avery tilbrakte 18 år i fengsel for voldtekt og drapsforsøk på Penny Beersten, før han ble frikjent på grunn av nye DNA-bevis i 2003. I 2007 ble han dømt for drapet på Halbach.

Netflix jobber nå med sesong to, som vil handle om Dassey og Averys liv etter dommen, og hvordan forsvaret og familiene deres kjemper for å få livsdommene annullert.