Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Makkas søte hevn

HARSTAD (Dagbladet): Harstadværing og misjonær Hans Egede brakte kristendommen til Grønland i 1721. Han kom for å frelse Makka Kleists forfedre. Nå får Makka sin «hevn».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er hun festspillkunstner i prestens egen fødeby.

- Egedes dagbøker viser at mannen hadde samvittighetskvaler etter sitt iherdige kristningarbeid blant inuitter. Det er jo en trøst, sier Makka Kleist (49) - som ser alvoret, men også komikken, i møtet mellom misjonæren og naturfolkets åndemaning og sjamanisme.

Makka Kleist er årets festspillnavn i nord; mest spenning knytter det seg til forestillingen «Eskimohistorier» - hennes egen beretning om sitt folk. Lekent fortellerteater om Grønlands historie.

- Og husk nå at det heter i - ikke - Grønland. For vi ser på oss sjøl som en nasjon. Dessuten er jeg inuitt, ikke eskimo. Det siste er et økenavn andre har konstruert.

Tvangsflyttet

For hun kan sin historie ut og inn: Fredløse Eirik Raude gikk i land på sydspissen i år 982 og ga landet et navn. De innfødte og nordmennene kom igrunnen nokså godt overens. Da var det verre med danskene, som seinere overtok herredømmet.

- De forsøkte å utslette mitt språk, religion og kultur. På 60-tallet ble mange tvangsflyttet inn til byer. Mitt eget fødested på landsbygda ble lagt øde.

Som 12-åring ble Kleist sendt til Danmark. For å gå på skole, bli dansk og helst glemme hvem hun var.

- Kolonialismen har skadet, men ikke ødelagt oss. Lykken er at Grønland er en voldsom stor, men likevel isolert og islagt øy. Det bor jo ganske enkelt ingen andre der. Slik har mitt folk forblitt en majoritet i eget land, sier Kleist. MAKKA KLEIST

Fryser ikke

I 22 år - etter endt teaterskole i København - har hun bodd og spilt teater i USA, Canada, Danmark og Norge. I 1990 slo hun seg ned i Tromsø.

- Om du tar et kart og trekker en linje over havet, så finner du landsbyen hvor jeg ble født. På nøyaktig samme breddegrad som Tromsø. Jeg er derfor ikke blant de som klager på klimaet her.

I Harstad står hun på scenen sammen med Gudmund Gulljord, som også har hjulpet med manus.

skjalg.fjellheim@dagbladet.no

STOLT INUITT: Makka Kleist er skuespiller, arktisk verdensborger, nordlending. Men fremfor alt grønlender og inuitt. Det er derfor hun er årets festspillkunstner i Nord-Norge. Med urpremiere på egne «Eskimohistorier». I går åpnet kulturminister Ellen Horn festpillene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!