Maks bot for fildeling: 350 kroner

Piratene slipper billig unna.

(Dagbladet.no): Det skapte nærmest panikk i underholdningsbransjen da den franske nasjonalforsamlingen før jul vedtok en kontroversiell lov, som i praksis legaliserte deling av opphavsrettsbeskyttet materiale som musikk og filmer over nettet.

Nå er loven igjen debattert i nasjonalforsamlingen - og denne gangen har lovgiverne strammet til noe. Personer som blir funnet skyldig i å dele musikkfiler ulovlig må ut med rundt 350 kroner, skriver Aftenposten.no.

- Dette er en dårlig lov som ikke vil tilfredsstille noen, og som det også vil bli vanskelig å overholde, sier Régis Carral ved PricewaterhouseCoopers til Red Herring.

Vil begrense kopiering

Men om straffen for å dele piratfiler kan virke mild, er den franske kopirettsloven blitt langt strengere på andre områder.

Det vil for eksempel bli mulig å idømme tre års fengselsstraff og rundt 750 000 kroner i bot for personer som distribuerer programvare som gjør det mulig å bryte kopibeskyttelse på CD\'er og DVD\'er.

Fransk lov har tidligere slått fast at forbrukerne fritt kan kopiere til eget bruk.

Men også på dette punktet hersker det forvirring nå. Ifølge Red Herring skal en ekspertkomité sette seg ned og vurdere hvor mange - om noen - kopier forbrukeren skal ha anledning til å lage.

SLIPPER IKKE UNNA: Frankrike legaliserer ikke fildeling likevel. Men straffen for småpiratene blir ikke streng. FOTO: SCANPIX/AP
SLIPPER IKKE UNNA: Frankrike legaliserer ikke fildeling likevel. Men straffen for småpiratene blir ikke streng. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Truer Apple

Heller ikke platebransjen er fornøyd med den nåværende versjonen av loven.

- Det er vanskelig å si noe om følgene nå, men vi vet at denne loven ikke kommer til å være positiv for platebransjen, sier Marc Gaez, sjef for SCPP - en lobbygruppe for musikkprodusenter.

Organisasjonen varsler at de vil prøve loven for Høyesterett om de finner ut at den bryter med EUs Infosoc-direktiv.

Også spørsmål om standarder i det digitale musikkmarkedet blir debattert i Frankrike, ifølge The New York Times.

Franskmennene ønsker å tvinge Apple til å produsere iPods som også spiller av filer kjøpt andre steder enn via iTunes.

- Min magefølelse er at Apple rett og slett vil trekke seg ut av Frankrike om dette blir gjennomført, sier teknologianalytiker Jonathan Arber til The New York Times.