Makslønn som fortjent

Lederlønningene går i været, debatten står i stampe og Giske raser med ord. På tide med et enkelt, effektiv tiltak: makslønn.

Tegning: Gunnlaug Moen
Tegning: Gunnlaug Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LIKER DU EDDIK? Neppe i ren form, i store mengder, eller langt utenfor salaten. Men eddik er også en viktig ingrediens i næringslivet, ifølge Kjell Inge Røkke: «Jeg ser på meg selv som en dråpe eddik i en stor bøtte vann, og jeg kan påvirke smaken i hele bøtten. Da å arbeide gjennom, og med, mennesker.»

Sur eier ødelegger stemningen i hele bedriften? Neida, Røkke snakker om toppsjefens altavgjørende betydning for resultatet. Derfor har han de siste tre årene gitt Aker-sjef Øyvind Eriksen 120 millioner i lønn, bonus og utbytte. I Dagens Næringsliv leser vi at det skulle bare mangle. Lønnsomme bedrifter gir trygge arbeidsplasser og god inntektutvikling for folk flest. Altså: Slutt å streike, sørg heller for at sjefen din får godt betalt.

HER ER EN annen historie: Finanskrisen, som raserte arbeidsplasser og truet folks inntekt i globalt skala, ble utløst av kollapsen til den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers. I vår ble det kjent at banken i 2007 gav 4 milliarder kroner i bonus til 50 av sine toppansatte. En av veteranene fikk 300 millioner i cash og aksjer. Det koster å beholde og tiltrekke seg dyktige bankfolk! I januar 2008, etter et svakt år, og bare ni måneder før konkursen, ønsket ledelsen å øke «kompensasjonene» ytterligere, som «en motsyklisk vekststrategi som over tid vil gi en overlegen avkastning til aksjonærene.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer