- Makt-arroganse!

Ap's ferske kandidat som byrådsleder i Oslo, Rune Gerhardsen, hudfletter kulturbyråd Kjell Veivåg (V) og privatiseringsplanene for Oslo Kinematografer.

- Dette er maktarroganse, sier Gerhardsen og mener Veivåg like godt kunne satt pappstativer inn i det nye kinostyret.

- Dette er virkelig noe av det mest bedrøvelige som har skjedd i Oslo på riktig lang tid, sier Rune Gerhardsen.

Han har knapt rukket å bli lansert som Ap's nye comebackkandidat til vervet som byrådsleder ved lokalvalget i Oslo i 2003, før han kaster seg inn i debatten om nedsalget av aksjer i Oslo Kinematografer.

Gerhardsen er kraftig provosert over det sittende byrådets måte å opptre på. Kjell Veivåg sparket styret i Oslo Kinematografer tidligere denne uka. Striden står om hvor mye av bedriften som skal havne på private hender. Gerhardsen er redd toget er gått. Skulle han noen gang bli byrådsleder igjen, finnes det sannsynligvis ikke noe kommunalt kinoselskap i Oslo. Det vil være solgt.

Kaniner i styret

- Med mindre noen tar til vettet og begynner å interessere seg for borgerne i byen, ser det dårlig ut. Først overlater byrådet behandlingen til kinostyret. Så er det misfornøyd med vedtaket og feier styret av banen for å sette inn sine egne kaniner. Da trenger man jo ikke noe styre. Man kan like godt skjære til noen gode pappstativer. Dette er en form for maktarroganse som ikke hører noe sted hjemme, sier Gerhardsen.

Han mener Oslo har Europas beste kinotilbud, og frykter at det allerede er for seint å gjøre noe med prosessen rundt salget av aksjene til private.

- Hvorfor reparere noe som er i orden? Ingen som har greie på dette mener at det vil gi noe annet enn usikkerhetsmomenter - i beste fall. En svekkelse er det mest sannsynlige. Det er ikke nødvendigvis alltid noe galt med privatisering, men det kan ikke brukes som politisk prinsipp.

Ville beholde

Det litt over ti år siden Rune Gerhardsen tiltrådte som byrådsleder for første gang. Den gangen skyndte de borgerlige partiene seg med å fatte vedtak om at Oslo Kinematografer skulle bli et AS før han tiltrådte.

- Akkurat det å gjøre om til AS er ikke så dramatisk. Dramatikken ligger i at det dermed er mer egnet for salg og delsalg.

- Hva ville du ha gjort hvis du var byrådsleder nå?

- Dette ville ikke skjedd. Vi ville beholdt Oslo Kinematografer som en skikkelig kommunal bedrift. Hva er det som er galt? Hva er galt når man er nødt til å svekke grunnlaget og omorganisere Europas beste kinoselskap? Nå skal det privatiseres og dermed basta. Jeg tror en moderne bypolitikk i dag må være noe annet enn å springe etter ytterpunktene i den prinsipielle politiske tenkningen.

EN SAGA BLOTT? Rune Gerhardsen provoseres av planene om å selge Oslo Kinematografer til private. Han frykter at kinotilbudet vil bli dårligere - først i Oslo, så i resten av landet. - Se her, dette er mangfold! Her er alt mulig på programmet, sier han og sikter til Oslo-kinoen Sagas repertoar.