Makt er sexy

Tysklands forbundskansler og utenriksminister har inngått til sammen åtte ekteskap. Men de har holdt seg unna egne medarbeidere.

I DEN KRITIKERROSTE

fjernsynsserien «I maktens skygge», om Willy Brandts fall etter arrestasjonen av Stasi-spionen Günter Guillaume, får vi demonstrert hvordan den konservative tyske løssalgspressen for snart 20 år siden forsøkte å komme den kontroversielle politikeren til livs med historier om fyll og sex. Det var den nye østpolitikken og Brandts krigsår i eksil som fikk hans politiske motstandere til å miste alle hemninger.

FRAM TIL I DAG

er det blitt med forsøkene fra massemediene. Tyske politikeres privatliv har vært fredet. Journalistene har holdt rykter for seg selv. Og politikerne har vært diskré og tilsynelatende ryddige. I den grad de har hatt forhold som kunne skape konflikt med etiske kjøreregler om blanding av maktroller, har de skjult det mesterlig.

Slik rådde det lenge et vanntett skille mellom politikernes offentlige og private liv. I land som USA og Storbritannia er det umulig å forestille seg en regjeringssjef og en utenriksminister som har inngått til sammen åtte ekteskap. I Tyskland er dette helt uproblematisk.

NÅR POLITIKERNES

private eskapader har vært omtalt, har det vært som eksempel på kjødets skrøpelighet eller ut fra beundring. Det første var tilfellet med de tyske jødenes karismatiske talsmann, TV-stjernen og politikeren Michel Friedman, som ble tatt med kokain gjemt på kontoret. Det hvite pulveret brukte Friedman når han hygget seg med prostituerte på sitt faste hotellrom i Berlin, inntil tre i slengen.

UTENRIKSMINISTER

Joschka Fischer er de siste dagene fotografert på byen med sin mulige femte kone, en 30 år yngre iransk-tysk filmstudent og alenemor, identifisert som Minu B. Hun har flyttet inn med ryggsekk og datter hos Joschka, som nettopp er skilt fra sin fjerde kone.

- Han er intet optisk vidunder, men hans suksess og målbevissthet gjør ham attraktiv, sier læreren Rebecca Griswold (31) til avisa Bild. Makt gjør sexy. Aldersforskjellen og Fischers tidligere ekteskap gjør ham mer interessant enn avskrekkende som partner. Uansett hvor mye velgerne har flyktet fra regjeringen der han er visekansler, er eksmaoisten i særklasse Tysklands mest populære politiker.