Makt, mord og Maos arv

Maktkampen i kulissene av Kinas kommunistparti minner mer og mer om en kriminalroman. Når er det også mistanke om mord med i spillet.

ARVEPRINS: Bo Xilai og kona Gu Kailai er falt i unåde hos de kommunistiske herskerne i Kina. Foto: Reiters/NTBscanpix
ARVEPRINS: Bo Xilai og kona Gu Kailai er falt i unåde hos de kommunistiske herskerne i Kina. Foto: Reiters/NTBscanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den offisielle skurken i dramaet er toppolitikeren Bo Xilai, tidligere partiformann i bykommunen Chongqing, sørvest i Kina. Han ble sparket fra lederjobben i millionbyen for en drøy måned siden. Denne uka mistet han også plassen i partiets 25 mann store politbyrå på grunn av «alvorlige disiplinærbrudd», som oversatt fra partiets nytale betyr korrupsjon.

Samtidig ble det innledet mordetterforskning mot Bo Xilais kone, advokaten Gu Kailai. Drapsofferet er en britisk forretningsmann, Neil Heywood, som ble funnet død på et hotellrom i Chongqing i november i fjor. Den 41-årige britens familie slo seg til ro med at dødsårsaken var hjertesvikt. Men politiet har gjenåpnet saken, angivelig etter opplysninger om tette forretningsforbindelser mellom Heywood og Bos advokatkone. Den britiske utenriksministeren bifaller gjenåpningen.

Bo Xilais fall fra maktens tinde er dramatisk i seg selv. Den 62-årige karismatiske partilederen i megabyen med 30 millioner innbyggere var en såkalt arveprins i det kinesiske maktapparatet. Hans far var en av Maos heroiske generaler fra Den lange marsjen. Etterkommerne av partiveteranene fra Mao-æraen har utgjort en mektig fraksjon i den røde eliten. Bo brukte partilederjobben i Chongqing som plattform til en mulig posisjon i politbyråets faste komité, som for tiden består av ni medlemmer. Her sitter både president og statsminister. Denne eksklusive gjengen er den egentlige ledelsen av Kina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer