Makt, mord og Maos arv

Maktkampen i kulissene av Kinas kommunistparti minner mer og mer om en kriminalroman. Når er det også mistanke om mord med i spillet.

ARVEPRINS: Bo Xilai og kona Gu Kailai er falt i unåde hos de kommunistiske herskerne i Kina. Foto: Reiters/NTBscanpix
ARVEPRINS: Bo Xilai og kona Gu Kailai er falt i unåde hos de kommunistiske herskerne i Kina. Foto: Reiters/NTBscanpixVis mer

Den offisielle skurken i dramaet er toppolitikeren Bo Xilai, tidligere partiformann i bykommunen Chongqing, sørvest i Kina. Han ble sparket fra lederjobben i millionbyen for en drøy måned siden. Denne uka mistet han også plassen i partiets 25 mann store politbyrå på grunn av «alvorlige disiplinærbrudd», som oversatt fra partiets nytale betyr korrupsjon.

Samtidig ble det innledet mordetterforskning mot Bo Xilais kone, advokaten Gu Kailai. Drapsofferet er en britisk forretningsmann, Neil Heywood, som ble funnet død på et hotellrom i Chongqing i november i fjor. Den 41-årige britens familie slo seg til ro med at dødsårsaken var hjertesvikt. Men politiet har gjenåpnet saken, angivelig etter opplysninger om tette forretningsforbindelser mellom Heywood og Bos advokatkone. Den britiske utenriksministeren bifaller gjenåpningen.

Bo Xilais fall fra maktens tinde er dramatisk i seg selv. Den 62-årige karismatiske partilederen i megabyen med 30 millioner innbyggere var en såkalt arveprins i det kinesiske maktapparatet. Hans far var en av Maos heroiske generaler fra Den lange marsjen. Etterkommerne av partiveteranene fra Mao-æraen har utgjort en mektig fraksjon i den røde eliten. Bo brukte partilederjobben i Chongqing som plattform til en mulig posisjon i politbyråets faste komité, som for tiden består av ni medlemmer. Her sitter både president og statsminister. Denne eksklusive gjengen er den egentlige ledelsen av Kina.

På den 18. partikongressen til Kinas kommunistparti denne høsten skal sju av de ni i den faste komiteen byttes ut. Xi Jinping, som etter alle solemerker blir kronet til Kinas nye president på partikongressen, er også en av de rødættede arveprinsene. De fleste observatører har betraktet Bo Xilai som en klar kandidat til den nye toppledelsen. Hans fall dreier seg sannsynligvis om alt annet enn korrupsjon og morderisk ektefelle. Denne kriminalromanen har finesser som kunne vært hentet fra Shakespeares «Macbeth».

Maktkamper i toppen av det kinesiske kommunistpartiet foregår tradisjonelt på kammerset. Hva som egentlig skjedde da Mao Zedong kvittet seg med etterfølgeren Lin Biao for over 40 år siden, har aldri nådd den kinesiske offentligheten. Så seint som ved forrige partikongress, i 2007, måtte man være vel bevandret i kinesisk kremlologi for å se hvem som i det skjulte var utpekt til å overta etter president Hu Jintao i 2012. Rekkefølgen på de ni medlemmene av politbyråets faste komité som entret pressekonferansen i Folkets store hall i Beijing, avslørte hvem som hadde vunnet kampen om tronen. Xi Jinping var den utkårede.

Bo Xilais stil har vært åpen og direkte på en måte som kan ha skapt frykt hos de grå representantene i den røde makteliten. I forhold til steinansiktene som beveger seg synkront og bare motvillig uttaler seg offentlig, har Bo framstått som en populist. Han ble beundret for sin såkalte «slå svart, syng rødt»-kampanje som handlet om å slå hardt ned på organisert kriminalitet og korrupte tjenestemenn på den ene siden, og å gjenopplive kommunistiske dyder, røde slagord og revolusjonære sanger på den andre.

Særlig på kommunistpartiets venstrefløy slo dette godt an. Denne fløyen har hatt sin maktbase blant nymaoistiske teoretikere i den statlige tankesmia Det kinesiske akademiet for samfunnsvitenskap i Beijing. Nettstedet Utopia har også vært en venstrebastion. Utopia ble stengt en periode i forbindelse med Bo Xilais fall. At statsminister Wen Jiabao under årets Folkekongress holdt en tale der han advarte mot politiske utglidninger à la Kulturrevolusjonen, blir tolket som en advarsel til venstrefraksjonen og Bos tilhengere. Høyrefløyen i partiet representerer en mer liberal og markedsorientert politikk der målet er å blåse nytt liv i de økonomiske reformene som Deng Xiaoping i sin tid innledet, altså i strid med nymaoistenes kamp mot økende sosiale forskjeller. Bo Xilais fall innebærer med andre ord en seier for høyresiden, ifølge de fleste observatører.

Iscenesettelsen har spektakulære trekk, selv før mordetterforskningen ble innledet. I dramaets første akt forsøkte Bo Xilais nestkommanderende i Chongqing, den hardtslående politisjefen Wang Lijun, å søke tilflukt i det amerikanske konsulatet i nabobyen Chengdu. Det hevdes at avhopperen hadde med seg papirer som avslørte tvilsomme økonomiske transaksjoner mellom Bo Xilais advokatkone og den avdøde britiske forretningsmannen.

Men selv i det strengt sensurerte Kina kan ikke maktspillet lenger foregå bak lukkede dører. Ryktene sprer seg i sosiale media som ukontrollerte branner; det har vært rapportert om alt fra planlagte militærkupp til skyting i gatene. Ryktene er avslørt som falske, men ingen klarer likevel å tilsløre at splittelsen i kommunistpartiets ledelse er den verste siden massakren på Tiananmen-plassen i 1989. Flere hoder kan rulle.