DEBATT

Makt og seriøsitet på rusfeltet

Det har vært altfor lett å avfeie oss med nedlatende og latterliggjørende karakteristikker. Sånn kan man oppføre seg når man har makt.

VANSKELIG: - Det har i alle år vært vanskelig å få gehør for brukerstemmene, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
VANSKELIG: - Det har i alle år vært vanskelig å få gehør for brukerstemmene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange har påpekt at makten trives best der den kan operere ubemerket. I et innlegg den 30. august hevdet jeg dette også er tilfellet på rusfeltet. Utgangspunktet er to professorers håndtering av spørsmålet om heroinutdeling som del av tiltakspakken for nedkjørte rusavhengige. I sitt svar samme dag oppviser professorene Thomas Clausen og Helge Waal en arroganse og nedlatenhet som på forbilledlig vis demonstrerer akkurat det jeg prøvde å si. De synes «det er vanskelig å ta Johansen på alvor».

Jeg kritiserte opprinnelig professorene for å motarbeide helseministerens annonserte forsøksordning med heroinassistert behandling (HAB) på et grunnlag som ikke hadde rot i forskningen. De tiltok seg en rolle som ikke er deres når de med fynd og klem hevder hva som er riktig prioritering av midler. Jeg påviste at de 1) påberopte seg en vitenskapelighet det ikke var grunnlag for når de henviste til en rapport de selv tidligere hadde vært medforfattere på, 2) at de underslo at brukerstemmene på rusfeltet har vært sterke tilhengere av HAB og generelt fremstilte saken tendensiøst, 3) satte egne synspunkter i et uforholdsmessig fordelaktig lys ved å stille opp urimelige forutsetninger. Kritikken var understøttet av kilder og referanser til hva de hadde sagt og skrevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer