Makt over kunnskapen?

«En vanskelighet i debatten om utredningsinstitutter og oppdragsforsking er uklarhet om begrepene for å beskrive aktiviteter for å frembringe kunnskap.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRKs kritikk mot oppdragssentret ECON har utløst en viktig debatt. Den dreier seg ikke om mulig personlig uredelighet, men om kunnskapens makt og makten over kunnskapen. Kunnskap er makt, og makt korrumperer. Derfor er det viktig med pluralisme og motmakt på alle områder i samfunnet, også når det gjelder forskning og utredning. Selv om jeg ikke er sikker på at det står så dårlig til som for eksempel Gudleiv Forr, Ottar Brox og andre påstår, må vi være på vakt mot makt over kunnskapsproduksjonen, enten den utøves gjennom penger eller ved krav om å være politisk korrekt.

Ett spørsmål knytter seg til uavhengighet, hvem skal vi stole på når alle er betalt av en oppdragsgiver? Jeg arbeidet lenge i Finansdepartementet. Da var jeg opptatt av hvem som skulle drive den offentlige debatten når nesten alle profesjonelle var knyttet til departementer, interesseorganisasjoner som Bondelaget, Industriforbundet, eller jobbet i store, private firmaer. Vi var alle forventet å opptre som representanter for våre institusjoner, men jeg må likevel si at jeg følte meg mer fri til å utrykke meg enn dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer