LEDER

Rapporten om manglende sikkerhet og beredskap:

Makt som maskespill

Forsvarsministeren lovet «reel åpenhet». Nå er det ikke en gang honnørord tilbake, bare gummistempler og kildejakt.

PÅ KILDEJAKT: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ KILDEJAKT: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det var selvsagt bare det som manglet. Etter at regjeringens elendige arbeid med landets beredskap ble avslørt gjennom en lekkasje, går de ansvarlige politikerne over til kildejakt. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har bedt Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å etterforske hvem som lekket beredskapsrapporten til Dagens Næringsliv. Dokumentet, som var ment for offentliggjøring, var et sammendrag som viste regjeringens manglende evne til å sikre viktige eiendommer, infrastruktur og samfunnskritisk virksomhet ved terror, sabotasje og kriser. Selv om Riksrevisjonens rapport til Stortinget var strippet for detaljer som kunne ha betydning for rikets sikkerhet, valgte forsvarsdepartementet likevel å gradere den. Nå går regjeringen et skritt videre ved å beordre jakt på den eller de som kan ha lekket rapporten.

Det handler om et av de eldste triksene i politikk - og i magi: Få oppmerksomheten vekk fra det kritiske punktet mens du manipulerer virkeligheten. Da kan det være nyttig å spenne brystkassen og rope på lov og orden og tukt i rekkene. Likevel forblir det påfallende at det ikke er påvist noe i Riksrevisjonens rapport som kan være skadelig for landets sikkerhet og beredskap. På dette punkt har både statsministeren, forsvarsministeren og justisministeren ilagt seg selv en nokså behagelig munnkurv. De kan selvsagt ikke diskutere innholdet i en gradert rapport, selv om den ikke er mer hemmelig enn at alle i Norge kan lese den. Slik er maktens maskespill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer