Makta flytter sørover

Nye understrømninger i internasjonal økonomi og politikk har de siste årene drevet fram store endringer i maktforholdene i verden, og styrken i endringsprosessen er tiltakende, skriver Halle Jørn Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STADIG MER MAKT flyttes fra hva vi kaller det politiske nord til det politiske sør. Vi i Norge er en del av dette nord som vi også kaller OECD og som omfatter i Nord-Amerika, Vest-Europa, Australia, Japan, og et par andre land i Asia.Dersom man legger konvensjonelle mål på det samlede nasjonalprodukt for OECD-landene, har de fortsatt hånd om ca 65 prosent av det samlede verdensproduktet. Men tallet har skrumpet kraftig de siste 20 årene.Verdensbanken og FN har imidlertid utviklet måleinstrumenter for de reelle økonomiske styrkeforhold der man bl.a. legger vekt på den reelle kjøpekraft i de enkelte land, og dermed får vi et helt annet bilde.Når man legger disse nye målene til grunn, har verden utenfor OECD-området ca 55 prosent av verdensproduktet mens OECD landene har ca 45 prosent. Dette forholdet forskyver seg med økende fart til fordel for verden utenfor OECD.Dersom man ser på betalingsbalansen mellom de samme to storgruppene samt hvordan valutareservene er fordelt, blir bildet enda tydeligere. Her har landene utenom OECD ca 70 prosent av valutareservene mens OECD har 30. Føyer vi til at Kina alene eier to tre deler av alle amerikanske statsobligasjoner, blir bildet veldig klart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer