LEDER

Fri rettshjelp og rettssikkerhet:

Makten forskyves ytterligere, i den sterke partens retning

Uten anstendig godtgjørelse blir det frie forsvarervalg et uthult honnørord.

KUTTER RETTSHJELP: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix
KUTTER RETTSHJELP: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Advokatforeningen arrangerte i går en demonstrasjon foran Stortinget, der hovedkravet var forhandlingsrett med staten om salærsatsen til rettshjelp. Den som tror at dette handler om grådige advokater, må tenke seg om en gang til.

Advokater som tar på seg oppdrag gjennom ordningen om fri rettshjelp, sørger for en av grunnpilarene i systemet vi har bygget opp for å ivareta innbyggernes rettssikkerhet. Den er en av konstruksjonene som skal sørge for at også de som har det aller vanskeligst, skal oppleve rettferdighet i møte med rettssystemet.

For at du som borger skal kvalifisere til ordningen, må du ha en årsinnktet på under 246 000 kroner og forholdet må gjelde familiesaker, noen typer klagesaker til Nav, erstatning for personskade, oppsigelse/utkastelse av bolig eller oppsigelse i arbeidsforhold. Du kan også få fri rettshjelp hvis du søker om voldsoffererstatning.

Det dreier seg altså om advokathjelp til svært kompliserte saker, for mennesker med relativt lav inntekt.

Over mange år er advokatenes salær for dette arbeidet blitt redusert, sett i forhold til vanlig inntektsutvikling. I forslaget til neste års statsbudsjett har regjeringen rett og slett latt være å ta hensyn til lønns- og prisvekst, og lar salæret stå uendret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer