Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Fri rettshjelp og rettssikkerhet:

Makten forskyves ytterligere, i den sterke partens retning

Uten anstendig godtgjørelse blir det frie forsvarervalg et uthult honnørord.

KUTTER RETTSHJELP: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix
KUTTER RETTSHJELP: Statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatforeningen arrangerte i går en demonstrasjon foran Stortinget, der hovedkravet var forhandlingsrett med staten om salærsatsen til rettshjelp. Den som tror at dette handler om grådige advokater, må tenke seg om en gang til.

Advokater som tar på seg oppdrag gjennom ordningen om fri rettshjelp, sørger for en av grunnpilarene i systemet vi har bygget opp for å ivareta innbyggernes rettssikkerhet. Den er en av konstruksjonene som skal sørge for at også de som har det aller vanskeligst, skal oppleve rettferdighet i møte med rettssystemet.

For at du som borger skal kvalifisere til ordningen, må du ha en årsinnktet på under 246 000 kroner og forholdet må gjelde familiesaker, noen typer klagesaker til Nav, erstatning for personskade, oppsigelse/utkastelse av bolig eller oppsigelse i arbeidsforhold. Du kan også få fri rettshjelp hvis du søker om voldsoffererstatning.

Det dreier seg altså om advokathjelp til svært kompliserte saker, for mennesker med relativt lav inntekt.

Over mange år er advokatenes salær for dette arbeidet blitt redusert, sett i forhold til vanlig inntektsutvikling. I forslaget til neste års statsbudsjett har regjeringen rett og slett latt være å ta hensyn til lønns- og prisvekst, og lar salæret stå uendret.

Det står i skarp kontrast til hva motparten unner seg. Staten er som regel motpart i disse sakene, og bruker gjerne høyt gasjerte advokater til å forsvare sine interesser. Nå kan en advokat som representerer det offentlige, tjene dobbelt så mye som en advokat som tar saken for fri rettshjelp.

Et fra før ujevnt maktforhold forskyves ytterligere, i den sterke partens retning.

Slik situasjon er blitt, er det grunn til forståelse for kravet fra Advokatforeningen om forhandlingsrett med staten - på linje med andre grupper som får bestillinger fra det offentlige, som fastlegene.

Frys av advokatsalæret går inn i et mønster denne regjeringen med flere flankeangrep på rettsstaten. Uten anstendig godtgjørelse blir det frie forsvarervalg et uthult honnørord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!