Maktens kunst

NEW YORK (Dagbladet): Når den engelske kunstutstillingen «Sensation» åpner i Brooklyn Museum lørdag, har New Yorks borgermester Rudy Giuliani allerede trukket tilbake en sjekk med offentlige penger på fire millioner kroner. Utstillingen er støtende, mener Rudy, og vil ta alle de 56 millionene offentlige kroner museet får i året.

  • I går bestemte museets styre seg for å saksøke Giuliani og New Yorks myndigheter for å bryte ytringsfrihetens helligste vokter i amerikansk grunnlov, The First Amendment.

Stridens kjerne er kunstneren Chris Ofilis maleri av en svart madonna hvor en del av kunsten er utklipte rumper og elefantmøkk. I tillegg består utstillingen av dyrekropper nedlagt i formalin og en byste hvor deler av materialet er kunstnerens eget blod. Dette har falt flere enn Giuliani tungt for brystet. Katolikkenes overhode i New York, den populære kardinalen John O'Connor, har stemplet madonnabildet som nedbrytende kunst og tråkking på katolsk tro.

  • Borgermester Giuliani har ansatt seg selv som kunstkritiker og gitt utstillingen tommelen ned. For få dager siden var Brooklyn Museum villig til å forhandle om et kompromiss. Madonna-bildet skulle fjernes og de mest støtende bildene skulle stilles ut på bakrom. Alternativet var å vise en amputert utstilling, men miste en like stor prosent offentlig støtte som den prosenten gulvplass utstillingen tar. Prosenten var 20 og det innebar 3,2 millioner kroner. Slik kunne Rudy vaske sine hender og sørge for at offentlige penger ikke støtter såkalt anstøtelig kunst.
  • Nå er det full krig. Og Rudy vet mye om maktens kunst. Hva han vet om kunstens makt, vil dagene som kommer vise. Da utstillingen ble vist i The Royal Academy of Art i London i 1997, ble det publikumsrekord som reddet en slunken kasse. Brooklyn Museum kan bare håpe på det samme, for borgermester Giuliani har forbausende mye støtte blant folk som krever vakker kunst. Viktige museer som Guggenheim og Metropolitan stiller seg solidariske med Brooklyn Museum i redsel for mer Rudy-sensur i framtida.

Men selv Giulianis motkandidat, Hillary Clinton, har sagt hun ikke vil se utstillingen, selv om hun er uenig i Rudys straffemetode.

  • Pussig nok synes ytringsfriheten i USA å bety lite når det er snakk om kunst. En annen grunnlovsfestet rett, retten til å eie våpen, forsvares derimot med nebb og klør. Folk glemmer nå at det først og fremst er snakk om et maleri. Det dreper ingen. Det er bare et maleri.