Maktens mann

Niccoló Machiavelli fanget en følelse av ustabilitet i sin tid, og i vår.

BRUTAL: Filosofen og politikeren Niccoló Machiavelli er kanskje mest kjent for å ha gitt hensynsløse politiske råd og beskrevet vold mot politiske rivaler som en mulighet for nye makthavere. Men han var også en demokrat som mente borgerne måtte være årvåkne overfor makthaverne. Illustrasjon: Santi de Tito
BRUTAL: Filosofen og politikeren Niccoló Machiavelli er kanskje mest kjent for å ha gitt hensynsløse politiske råd og beskrevet vold mot politiske rivaler som en mulighet for nye makthavere. Men han var også en demokrat som mente borgerne måtte være årvåkne overfor makthaverne. Illustrasjon: Santi de Tito Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du vet du har satt spor etter deg i historien når navnet ditt er blitt en klisjé, et stående språklig uttrykk, i levende bruk nær fem hundre år etter din død. Det kan imidlertid være en blandet kompliment. Den italienske politikeren og filosofen Niccoló Machiavellis etternavn er blitt synonymt med det manipulerende og hensynsløst maktsøkende, og festes som haleheng på mang en smart filmpsykopat og mang en hardt hestehandlende politiker.

I går ble Machiavellis «Om fyrster» og «Discorsi» lansert i en ny ettbindsutgave. Lanseringen er en anledning til å spørre hva ved Machiavellis maktfilosofi som er tidsspesifikt, hva som er relevant ennå, og hvorfor han har hatt slik innflytelse. Oversetter Jon Bingen er blant dem som argumenterer for at det universelle ved Machiavelli bør tones ned, at hans usentimentale syn på hvordan et samfunn kan bygges og opprettholdes bærer sterkt preg av at han bodde i renessansens Firenze, en mafiøs bystat, og i et bølgende bevegelig Europa, der det var høyst usikkert hva en stat egentlig var.

Machiavelli mente Italia måtte samles. Han mente bystaten Firenze måtte få sterke republikanske institusjoner og en borgerbasert hær — men advarte mot oppsvulmingen som tok knekken på det romerske imperiet. At han samtidig åpnet for å renske ut rivaler og motstandere på bloddryppende vis for den som hadde erobret makten, var til uhellssvanger inspirasjon både for de franske revolusjonære i 1789 og for Mussolini, og har bidratt til å sikre mannen en mørk myte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer