Maktens mysterier

Den danske prinsen i praktfull helfigur.

«Macbeth» Terning3 Australia 2006 Regi: Goeffrey Wright Ikke helt vellykket modernisering.

«Othello» Terning4 England 1995 Regi: Oliver Parker Stilfullt, men litt for omstendelig.

«24 – Season 6» Terning4 USA 2007 Diverse regissører Blanding av klisjeer og gode poenger.

DVD: William Shakespeare var ekspert både på maktkamp og menneskesinn – elementer som sveises perfekt sammen i hans beste dramaer. Forfatteren Raymond Chandler mente at Shakespeare ville lagd filmer om han hadde levd i dag. I mangel av dikteren selv har en rekke regissører og skuespillere forsøkt å overføre hans verk til lerretet. Ruvende navn som Sir Laurence Olivier og Orson Welles har skapt klassikere. I nyere tid har Kenneth Branagh vært spesielt aktiv. Hans monumentale «Hamlet» kommer nå i en spesialutgave. Til tross for at spilletida på coveret er angitt til 151 minutter, er dette heldigvis den komplette fire timers versjonen – pluss en bakomfilm og et kyndig kommentarspor.

DETTE ER første gang den komplette teksten til «Hamlet» er med i en filmet versjon. Vi snakker her om et dramatisk maratonløp, der både timing, rytme, billedskapende kraft, musikk og skuespill glir sammen i et kunstnerisk hele. Filmen har en personlig stil som strømmer gjennom perfekte kulisser og klassiske opptrinn med første klasses amerikanske og britiske skuespillere. I hovedrollen går Branagh selvutslettende inn i Hamlets mentalt eksplosive univers, og hele filmen vibrerer av stykkets komplekse tematikk.

KENNETH BRANAGH spiller også den intrigante Iago i «Othello», med Laurence Fishburne i hovedrollen. Dette er et svakere stykke, mer entydig og søkt i sin intrige. Dramaet virker litt uttværet i denne versjonen, som riktignok er delikat filmet i troverdige, historiske kulisser. Men filmen mangler den personlige, gjennomførte stilen du finner i «Hamlet». Ikke noe bakomstoff.

I EN NY, australsk Macbeth-versjon utspilles intrigene og drapene i Melbournes gangster-underverden. Actionscenene er gnistrende lys-balletter, og replikkene framføres i Shakespeares poetiske språkdrakt. Dette kunne kanskje fungert, men filming og klipping ligger for tett opptil actionfilmens klisjéfylte estetikk, og språkføringen medfører en stilisering som ikke virker troverdig. Dramaet blir monotont og nyanseløst. Se heller Roman Polanskis versjon fra 1971, Orson Welles fra 1952 eller Akira Kurosawas «Blodets trone» (1957).

EN NESTEN shakespearsk skjebnetyngde hviler over sesong 6 av den utspekulert spennende serien «24», som lanseres med flere kommentarspor og en egen disk fylt av ekstramateriale samtidig med at den i kveld avsluttes på TV2. Jack Bauer rammes av en tomhet og ensomhet som kunne vært en Hamlet verdig, og det klinger av drama når han får vite at «alt han tar i, ender opp med å dø». Kampen om makt i det hvite hus har også en gjenklang av shakespearske intriger. Powers Boothe er glimrende som visepresidenten som må se sannheten i øynene: Han er forrådt og må gjenopprette sin tapte ære. Den nye kalde krigen blir sterkt fokusert i nervekrigen mellom Washington og Moskva. Mens Kina – også i pakt med dagens virkelighet – seiler opp som en joker i det nye stormaktsspillet om kloden.

Også denne uka: Rome – sesong 2, Anne Franks siste dager, Babylon 5: The Lost Tales, Beck 23 – Det tause skriket,

Cracker, JAG – Sesong 2, Johnny Guitar, Natt uten nåde,

Olsen-banden og sølvgruvens hemmelighet, The Hitcher,

The Yakuza og Zodiac.