Maktens tentakler

I sin nye bok «Makten bak makten» framsetter Per-Aslak Ertresvåg en rekke fantastiske påstander. På tross av mange innvendinger, er mye av innholdet såpass viktig at boken bør tas alvorlig, hevder professor Trond Nordby. Han mener blant annet at statsviternes fokus for mye har vært rettet mot samfunnets formelle institusjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI LEVER I EN omkastelig tid. Mange oppfatter «globaliseringen» som det store trollet, uten helt sikkert å kunne si hvor trollet er, eller - langt mindre - hvordan det ser ut. I angsten for det ukjente har det alltid florert skrekkhistorier og okkultisme. Les bare romanen «Idealister» av Hans Scherfig. Han hentet stoffet fra kriseårene mellom de to verdenskrigene. Jeg ble slått av parallellen til Scherfigs roman da jeg leste boken tidligere pressemann, Per-Aslak Ertresvåg, har skrevet («Makten bak makten»).

Jeg måtte gni meg i øynene, ikke fordi det var kjedelig lesning, men fordi jeg hadde vondt for å tro på alle de fantastiske påstandene. Ertresvåg ser konspirasjoner overalt. En hemmelig klan skal ha iscenesatt første verdenskrig, den russiske revolusjonen, det store krakket i 1929, annen verdenskrig, Vietnamkrigen, den har sørget for å opprette NATO, Verdensbanken, EU osv. I siste instans står storkapitalen bak folk som Lord Rotschild, Astor-familien i England, Rockefeller og J.P. Morgan i USA. Alle streber etter verdensherredømme. Hvorvidt de er sammen om all djevelskapen, står som uavklart. Rent generelt er likevel konklusjonen: «Jo høyere oppe i den finansielle eliten man befinner seg, jo mer global makt har man.» Uansett, amerikanerne er nok de verste. Deres mål er å gripe herredømmet over kontinentene, men nøyer seg ikke med det. I stedet forsøker de å få kontroll over Altet - over «naturens universum i all dets mangfold».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer