Gikk imot kutt: Hamar Høyre ville ikke kutte i barnehagene, skriver Michael Oreld. Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Gikk imot kutt: Hamar Høyre ville ikke kutte i barnehagene, skriver Michael Oreld. Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Makthaverne i Hamar skyver problemene foran seg. De minste får føle konsekvensene på kroppen

Det er stusselig av ordfører Morten Aspeli å kritisere Høyre.

Meninger

Hamar Høyre vil både gi tilbake penger til de aller yngste i barnehagene og samtidig sette Pleie og omsorg i stand til å møte utfordringene vi vet kommer. Ordfører Morten Aspeli kalte det så dumt at han ikke orket å kommentere det fra talerstolen i kommunestyret på onsdag.

Kanskje var det de langsiktige tankene som ikke gikk helt hjem. Rådmannen sa på det samme møtet at kommunen kanskje burde ha startet omstillingen litt før. Det er jeg veldig enig i.

Arbeiderpartiet med venner har ignorert alle faresignalene og kjørt sitt løp. Nå sist med en ny lekeplass til seks millioner kroner.

Hamar Høyre ville ikke kutte i barnehagene (blant annet det pedagogiske tilbudet). Vi foreslo i stedet at Pleie og omsorg må spare totalt ti millioner til neste år. Fem av disse skulle brukes på de minste barna og fem skulle pleie og omsorg selv disponere for å møte fremtidige utfordringer. De kommer, enten Morten Aspeli ser det eller ikke.

Arbeiderpartiets representanter stod i kø foran talerstolen for å fordømme Høyres forslag. Pensjonistpartiets Borgny Nygaard var også i harnisk. Flosklene kom på løpende bånd.

Makthaverne i dagens Hamar bør heller ta inn over seg konsekvensene av å skyve problemene foran seg. De konsekvensene får nemlig byens minste nå føle på kroppen.

Hamars kostnader innen Pleie og omsorg har i snitt økt med mellom 20 og 30 millioner kroner i året siden 2008 (litt avhengig av hva man regner inn under enheten). Utfordringene er mange og pengesekken er begrenset.

Pleie og omsorgssektoren i Hamar er god, med meget dyktige ledere og ansatte. Jeg føler meg trygg på at omstillingen gjøres uten reduksjon i antallet varme hender. Fem millioner utgjør faktisk bare 0,9 prosent av forbruket i sektoren i fjor.

Jeg forutsetter at pleie og omsorg allerede er godt i gang med å redusere dyre deltidsstillinger (slik de har fått beskjed om av kommunestyret) til glede for ansatte, brukere og kommunens økonomi.

Hamar har en av landets høyeste andel av deltidsstillinger innen Pleie og omsorg. I rapporten «Kostnader og gevinster ved redusert deltid», som både departement og en rekke arbeidstagerorganisasjoner står bak, skriver de blant annet: «Forskningen på feltet har dokumentert at et høyt omfang av små stillinger fører til svekket tjenestekvalitet og en ineffektiv tjeneste».

Likevel stod Arbeiderpartiets Grete Solli på talerstolen og snakket om at flere studier viste at det var lite å hente på å redusere deltid innen pleie og omsorg. Ingen studier ble navngitt.

Arbeiderpartiet ser ikke, eller vil ikke se muligheten.

Pleie og omsorg er godt i gang med nye og effektive måter å jobbe på. Jeg håper de har lært av andre kommuner og barnvernet i Hamar - det går alltid an å organisere jobbingen smartere for å skape bedre tjenester.

Det kan også være mye å hente på mer interkommunalt samarbeid rundt utfordringene samhandlingsreformen byr på.

Hamar Høyre freder ikke barnehagesektoren fra å jobbe smartere. Vi har nemlig klare mål utover løpende opptak. Vi ønsker gratis kjernetid for en del grupper. Dette koster selvfølgelig penger.

I kommunens egne planer skulle man i år gått ned fra 14 til 12 barn i avdelingen for de minste. Det har ikke posisjonen klart å innfri. Med kuttene de stiller seg bak vil dette målet bli skjøvet ennå lenger inn i fremtiden.

Vi vet at tidlig innsats er avgjørende for at flest mulig unge skal klare seg gjennom skolen. Dette arbeidet begynner i barnehagen. Gode barnehager gir trygge innbyggere som klarer seg bra på skolen og som blir skodd for et godt liv. Hamar Høyre tenker langsiktig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.