Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Maktkamp i Gyldendal

Etter Trygve Hegnars oppkjøp i Gyldendal er det duket for maktkamp mellom to gamle rivaler i landets største forlagshus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trygve Hegnars selskap Periscopus AS har kjøpt 25 prosent av aksjene i Gyldendal Norsk Forlag. Aksjekjøpet kostet til sammen 132 millioner kroner. Mediemogulen Hegnar eier dermed Kapital, Finansavisen og Interiør Magasinet, og er nå også nest største eier i landets største forlagshus.

I Gyldendal vil Hegnar møte medieinvestor og tidligere rival Erik Must. Han har i en årrekke vært hovedaksjonær og hjernen bak Gyldendals offensive strategi de siste åra.

Must har nå hånd om nesten 35 prosent av aksjene, og sitter fremdeles med makta i Gyldendal. Must har finansielle muskler gjennom meklerhuset Fondsfinans, som også har store aksjeposter i Adresseavisen og Arendals Fossekompani. I 2001 hadde Must en formue på 489 millioner kroner, mot Hegnars 584 millioner.

Gyldendals to største eiere har vært erkerivaler. Da Hegnar på 80-tallet forsøkte å ta makta i Dagens Næringsliv gjennom konsernet Norges Handels og Sjøfartstidende (NHST), ville Must og de andre store eierne ikke la ham få styringen. Floken løste seg ved at Hegnar solgte sine aksjer til Jens P. Heyerdahls familieselskap Hamang.

Wonderboy Hegnar?

Forfatter Henrik Langeland, som har skrevet bestselgeren «Wonderboy», beskriver nettopp en ung mediedirektør som raider forlagene Gyldendal og Aschehoug, i sin roman.

- Det er fascinerende å se hvordan fiksjon og fakta glir over i hverandre. Jeg håper også at Trygve Hegnar har litt edlere motiver med oppkjøpet sitt enn hovedpersonen i «Wonderboy», sier Langeland til Dagbladet.

Vokst voldsomt

Gyldendal har siden 1999 gjort sine største investeringer i forlagets historie. Gyldendal har vokst voldsomt, og har nå rundt 1000 ansatte. Forlaget hadde i fjor 1,45 milliarder kroner i inntekter, som er over 200 millioner kroner mer enn konkurrenten Aschehoug.

Gyldendal-sjef Geir Mork synes Hegnars aksjekjøp er interessant. Hegnars selskap kjøpte aksjene av Avanse (ca.. 10 prosent), Odin Forvaltning (ca. 9 prosent) og Orkla (ca 5,5 prosent).

- Notorisk teft

- Det er en kompliment for oss at Hegnar synes at Gyldendal er et interessant selskap. Han har en notorisk teft for gode forretninger. Vi går ut fra at Hegnar, grundig som han er, kjenner til strategien og verdigrunnlaget vårt. En av våre styrker har vært norske, aktive og sterke eiere. Det er vi vant til, sier Mork til Dagbladet.

Som tidligere sjef for Dagens Næringsliv har TV2-sjef Kåre Valebrokk vært Hegnars konkurrent i en årrekke.

- Hegnar har gjort sine beregninger. Gratulerer, sier Valebrokk.

- Sier du dette fordi du kunne tenkt deg å gjøre det samme?

- Nei, TV2 skal ikke inn i forlag. Vi skal heller ikke inn i aviser. Vi skal være et bredt elektronisk mediekonsern, sier han.

Da Dagbladet ringte på hos Hegnar seint i går kveld, ville han ikke kommentere aksjekjøpet i Gyldendal. Det var ikke mulig å få kontakt med Erik Must i går.

MEDIEKJEMPE INN I GYLDENDAL: Trygve Hegnar blir nå den nest største eieren i Gyldendal, og må samarbeide med sin tidligere rival.
MÅ SAMARBEIDE: Must er hovedeier i Gyldendal og må forholde seg til sin tidligere rival.