KIRKE: Mortensrud kirke. Foto: © Svein Nordrum / NTB scanpix
KIRKE: Mortensrud kirke. Foto: © Svein Nordrum / NTB scanpixVis mer

Maktkirken

Dåpstatistikken truer kirken innenfra.

Meninger

Markus Keller skriver i Dagbladet 14.09 om et påstått kirkeran.

Da jeg gikk i prestekjole hadde jeg også behov for å lage teologiske forklaringer på tomme kirkebenker. Men da jeg skiftet til forkle, oppdaget jeg at det er de bollebakende kvinnfolka som får folk til å føle seg hjemme i kirken.

Folkekirkene i Nord-Europa har en historie med svært tette bånd til statsmakten. I 2015 har vi i Norge fremdeles en kirke som er vedtatt av Stortinget.

Men vi er inne i en nødvendig løsrivelsesprosess der årets kirkevalg spiller en stor rolle, selv om det knapt har vært tema i valgkampen.

Kellers ukritiske hyllest til folkekirken kan brukes som argument for å reversere denne utviklingen og forsvare kirkelig makt og privilegier.

Religionssosiologiske analyser er viktige. Men de skaper ingen kirke. Det er det folk som gjør når de feirer gudstjeneste, døper barn og deler vin og brød ved alteret. Det siste ser imidlertid ikke ut til å være så viktig for folkekirkens forsvarere. Så lenge mange nok døper barna sine består folkekirken. Keller hopper bukk over det ubehagelige faktum at dåpsstatistikken truer folkekirken innenfra.

Men at færre kirkemedlemmer døper barna sine bør ikke påkalle kirkelig panikk og filmer av prompende babyer slik man gjorde det i Stavanger for å senke terskelen inn til kirkerommet og døpefonten. Derimot kan vi senke skuldrene og si til oss selv at dette er en naturlig og riktig utvikling når kirken mister makt over befolkningen.

Medlemmer som ikke døper barna sine viser oss at de er ansvarlige foreldre som ikke vil stå ved døpefonten og love ting de ikke kan holde.

Å være kirke er å vise verden hvem Gud er. Det gjør vi ikke ved å klamre oss til makt og fordums storhet. La oss heller jobbe sammen med Human-Etisk Forbund for livssynsnøytrale seremonirom. La oss kreve en finansieringsordning som behandler alle trossamfunn likt.

Og la oss på eget initiativ gi avkall på skolegudstjenester der vi reduserer Jesus til en likandes kar som sto opp for norske fellesverdier.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.