DANSER: Uansett stemning i Senterpartiet, det blir alltid dans på landsmøtet. Her fra ekstraordinært landsmøte i 2012, da Liv Signe Navarsete fikk seg en dans med avtroppende leder Lars Peder Brekk.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
DANSER: Uansett stemning i Senterpartiet, det blir alltid dans på landsmøtet. Her fra ekstraordinært landsmøte i 2012, da Liv Signe Navarsete fikk seg en dans med avtroppende leder Lars Peder Brekk. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Maktpartiet

Det blir dans og god stemning når Norges mest troløse parti møtes til landsmøte i Haugesund denne helga, skriver Martine Aurdal.

Meninger

De skal spise ost fra Tysnes, drikke øl fra Lervik og knaske knekkebrød fra Finnøy. Delegatene kommer til å bli enige om sin motstand mot kommunereformen. Det blir dans og det blir nachspiel - med eller uten badstue. Både partileder Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder Marit Arnstad og nestlederne kommer til å få jublende applaus for sine taler - også partiets bad boy og omstridte yndling Ola Borten Moe. Det er likevel ikke de viktigste grunnene til at Senterpartiets delegater kommer til landsmøtet med godt humør.

Ei uke etter SVs landsmøte er det slående hvor forskjellig de to partiene har kommet ut etter åtte år i samme regjering. SV ligger skadeskutt tilbake og kjemper under sperregrensas nivå på meningsmålingene. Senterpartiet har tilsynelatende teflonbelegg, for alle forsøk på å klistre dårlige saker fra de rødgrønne på partiet ser ut til å prelle av uten motstand. Partiet ble da heller ikke på samme måte straffet av velgerne for regjeringsdeltakelsen og gikk bare ett prosentpoeng tilbake på åtte år. Nå er det dessuten kommunevalg, partiets beste disiplin.

De siste 25 år har Sp gjort det konsekvent bedre i lokalvalg enn i stortingsvalg - med EU-året 1993 som unntaket som bekrefter regelen. Meningsmålingene for kommunevalget ligger da også godt over resultatet fra de siste valgene, gjennomsnittet i mars er på 7,3 prosent. I de 93 kommunene der Sp allerede har ordføreren, er oppslutningen på 24,1 prosent. Partiet som er selve by og land-motsetningen i Norge skinner sterkest når de står opp for lokale saker, små samfunn, for matjord og kulturlandskap.

I tillegg er den politiske dagsorden preget av mange gode saker for partiet, med den kommende kommunereformen og regjeringens pågående sentralisering som de to viktigste. Hovedsakene på helgas landsmøte, programmet «Gode nærmiljø» og oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene, bidrar til å skjerpe de tillitsvalgtes argumentasjon inn i valgkampen. Når Fremskrittspartiet har landbruks- og matministeren, har de dessuten en yndlingsmotstander i Sylvi Listhaug.

Senterpartiet er en troløs partner, og et parti der maktforståelsen er god. Derfor har de også sittet nest lengst i regjering av alle norske parti etter krigen.

Det har de gjort i samarbeid med sentrum og de borgerlige, fra 1965 til 1990. Med sentrumspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF), fram til år 2000. Og med Arbeiderpartiet og SV, fra 2005 til 2013. Senterpartiet står når som helst klar til å bytte partner hvis det politiske landskapet gjør at de får større makt gjennom et slikt bytte.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har derfor foran landsmøtet gjort det stikk motsatte av hva SV-leder Audun Lysbakken gjorde forrige uke. Lysbakken leder et parti som ligger så dårlig an på meningsmålingene at det uansett er håpløst å snakke om regjeringsambisjoner, men han har også garantert at han vil jobbe for å innsette Jonas Gahr Støre som statsminister i en regjering der SV kan gå inn som støtteparti. I boka «Frihet sammen» skriver Lysbakken at en samarbeidsavtale à la den Venstre og KrF har med den nåværende regjeringen er en god mulighet for SV. Et slik samarbeid er uaktuelt for Senterpartiet, sa Trygve Slagsvold Vedum i gårsdagens Aftenposten. Han slår hardt og brutalt fast at Senterpartiet aldri kommer til å støtte noen regjering de ikke sitter i selv, og at «Senterpartiet vil enten være i regjering eller i opposisjon».

Han vil heller ikke binde seg til noen samarbeidspartnere nå to og et halvt år før neste stortingsvalg. Det rammer først og fremst SV. Senterpartiets velgere står nå langt nærmere Arbeiderpartiet enn de borgerlige partiene, i Dagbladet og Ipsos MMIs februarmåling oppga 53,7 prosent av dem Arbeiderpartiet som sitt andrevalg. Senterpartiets velgere står også klart nærmere de andre sentrumspartiene enn de gjør SV.

Samtidig er samarbeidet mellom sentrumspartiene og regjeringspartiene, som Vedums analyse sier, en situasjon der Venstre og KrF hele tida får rollen å «bremse, stoppe, forhindre og moderere regjeringens politikk». Erna Solbergs plan om å få dem inn i regjering ville vært et kamikazeprosjekt for sentrumspartiene nå.

I morgen kveld spiller Roger Handeland opp til dans i Haugesund. Kanskje passer det ekstra bra at det skjer i utkanten av bibelbeltet. Jo oftere Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide må redde regjeringen mot egen overbevisning, som mistillitsforslaget mot Anders Anundsen, jo større blir sjansen for at KrF-lederen etter hvert takker ja til å bytte partner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.