Makulatur blir 3D-kunst

Sebastian Sanders (31) er ikke som andre kunstnere. Han brenner hull i bildene med sigaretter, og kjører arbeidene gjennom en makuleringsmaskin før han henger opp strimlene.

Den fascinerende teknikken gir et optisk spill og en tredimensjonal dybde.

Den nederlandske kunstneren finner sine motiver i aviser eller tar bilder selv. Deretter komponerer han en slags collage og førstørrer dem. Så lager han flere kopier, for så å makulere dem.

Rekonstruerer

- Jeg spenner strimlene opp på rammer og henger dem lagvis opp mot en hvit vegg. Den repeterende teknikken gir en spenstig tonalitet og dybdevirkning, sier Sanders.

Å sette sammen et makulert bilde er også en måte å rekonstruere virkeligheten på. Dermed oppstår den på en ny måte. Mer fragmentert.

Det ligger mye symbolikk i Sanders' skulpturelle veggarbeider: Det vi ikke ønsker at andre skal se, blir makulert.

Fikk penger

En annen teknikk han benytter, er å brenne hull med sigaretter og loddebolt i tykke ark etter bestemte mønstre. Arkene blir hengt opp etter hverandre og skaper tredimensjonal kraft som suger deg innover i bildet. Han lager både portretter og mer abstrakte motiver.

- Forleden fikk jeg en svær søppelsekk med makulerte penger av Norges Bank. Jeg kan bruke dem som konfetti eller tapetsere en vegg og gulv, kanskje. Tenk så mye penger, men likevel ikke verd en krone.

Sanders er utdannet i Amsterdam og ved kunstakademiet i Oslo. Han har bodd i Norge siden midten av 90-tallet.

Utstillingen « The Aethetic of Drowning » åpnet på Galleri K i Oslo i går, og varer til 19. desember.

3D-KUNST: Kunstneren Sebastian Sanders eksperimenterer med tredimensjonale bilder. - Fotomuseet i Horten kjøpte et av bildene, sier kunstneren fornøyd.