Mål: Demonisk skriveglede

- Jeg kunne valgt å følge Syn og Segns tradisjon, hoppet over de siste 100 år og gått rett inn i forrige århundres kamp mellom bønder og embetsmenn. Men dette spillet er ikke troverdig lenger. De siste som kunne snakke slik var 68-erne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han snakker som en vestlandsfoss, Nils Rune Langeland, nyansatt redaktør i nynorsktidsskriftet Syn og Segn. 34-åringen har doktorgrad i historie, og det er ikke først og fremst målsaken som er hans kampsak.

- Jeg vil skape et allment kulturelt tidsskrift, presentere de gode tekstene som henter fritt fra alt, åpne språket for det jeg kaller den demoniske skrivegleden, raser han i vei, og fortsetter: - Den sammenblanding av nivå og sjanger som de behersket så glitrende før annen verdenskrig, er i ferd med å komme tilbake i vår generasjon. Kanskje fordi vi har gått gjennom utdanningssystemet og avmystifisert den respekt for vanskelige ord og akademisk tenkning som dominerte på 80-tallet. Det ligger semesteroppgaver på universitetene som kan regnes i tonn. Nettopp her kommer tidsskriftet inn, ved å presentere de gode skribentene - som det ikke er så mange av - og la dem bruke sin kunnskap konkret. Slippe essayet til i stedet for den ørkesløse samtidsprosaen, som virker som om den ikke angår vår generasjon.

- I de to numrene du har vært redaktør for, det ene rykende ferskt, er det påfallende mange skribenter på din egen alder. Har du sparket de trofaste nynorsklektorene?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer