Malala og dronekrigen

Å løfte fram Malala Yousafzais kritikk av droneangrep kan styrke hennes legitimitet i hjemlandet, og vise at Norge er en konsekvent motstander mot terror.

BLE IKKE NEVNT I UTDELINGEN:  Å etablere en reell fred i Pakistan og Afghanistan vil kreve tiår med hardt fredsarbeid, og en kritisk gjennomgang av vestens egen rolle i regionens konflikter. Derfor fortjener Malala også oppmerksomhet for sitt engasjement mot en dronekrig som dreper tusenvis av sivile og som en av våre fremste allierte leder an i, skriver artikkelforfatterne.  Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
BLE IKKE NEVNT I UTDELINGEN: Å etablere en reell fred i Pakistan og Afghanistan vil kreve tiår med hardt fredsarbeid, og en kritisk gjennomgang av vestens egen rolle i regionens konflikter. Derfor fortjener Malala også oppmerksomhet for sitt engasjement mot en dronekrig som dreper tusenvis av sivile og som en av våre fremste allierte leder an i, skriver artikkelforfatterne. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Malala Yousafzais motstand mot bruken av angrepsdroner i krigen mot terror er minst like relevant for fredsprisen som hennes engasjement for barns rett til utdanning. Likevel nevnes det ikke i Nobelkomiteens begrunnelse.

Argumentasjonen Jagland ga for å ha kåret Malala Yousafzai til vinner av Nobels fredspris for 2014 var utvilsomt god. Malala og Satyarthis arbeid mot barnearbeid og barns rett til utdanning fortjener oppmerksomhet og heder.

På samme måte kan det faktum at prisen er gitt en inder og en pakistaners kamp for barns rettigheter virke brobyggende mellom to land som har vært i konflikt i flere tiår.

Når det gjelder fredsarbeid er det likevel deler av Malalas engasjement som fortjener mer oppmerksomhet. Den nå 17 år gamle pakistanske jenta ble i fjor høst ønsket velkommen av Obama til det ovale kontoret i Det hvite hus.

Her benyttet hun muligheten til å uttrykke sin sterke bekymring over hvordan amerikanske droneangrep i Pakistan dreper uskyldige og bidrar til rekruttering, heller enn til utradering av terrorister.

Måten å få bukt med problemene er ifølge Malala blant annet, å satse på utdanning. Det hvite hus utelot det Malala sa om droner i uttalelsen etter besøket hennes, men det ble likevel fanget opp av noen av de mer liberale mediene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer