Anmeldelse: «The Irishman» på Netflix

Maler med blod

Martin Scorsese er gangsterfilmens absolutte mester.

GANGSTERVERDENENS FORREST GUMP: I «The Irishman» møter vi Robert De Niro som såkalt «husmaler» i mafiaens tjeneste. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Hadde det ikke vært for at Martin Scorsese fortsatt synes å ha ubegrenset kreativ kapasitet, og framtidige prosjekter stilt opp på rekke og rad, kunne man tro «The Irishman» var ment som hans svanesang.

Den tre og en halv time lange filmen både gjenforener mange av hans mest brukte skuespillere (Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel), og er en slags «greatest hits» av regissørens favorittematikk og -miljøer:

Gangstere og glorete mafiosi, materialisme og harry eksess, tause menn og voldelige parallellsamfunn som finner sin egen moral i amoralen, toppet med en god dose katolsk skamfølelse, og litt italienske matoppskrifter.

Men den har også et dvelende vemod over seg som blir en motvekt til det som tidligere kunne oppleves som en romantisering av disse livene i skyggesiden av den amerikanske drømmen.

I «The Irishman» er den eksistensielle avgrunnen aldri langt unna, i tillegg til frykten for å ende sine dager med en pistolmunning i nakken, plassert der av en du stoler på, naturligvis.

Sånn sett kan det være vel så betimelig å trekke linjer til Clint Eastwoods «Nådeløse Menn», eller Serigo Leones gangster-epos «Ondt blod i Amerika».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer