Maler med død manns hånd i kirke - med publikum

For første gang kan du se Morten Viskum bruke hånd fra en død mann som pensel.

DØD MANNS BLUES: Morten Viskum har aldri tidligere malt med hånda til den døde afrikaneren foran et publikum. Det skjer torsdag neste uke i Kulturkirken Jakob i forbindelse med åpninga av ytringsfrihetsfestivalen Redzone. Foto: Anders Grønneberg/Privat
DØD MANNS BLUES: Morten Viskum har aldri tidligere malt med hånda til den døde afrikaneren foran et publikum. Det skjer torsdag neste uke i Kulturkirken Jakob i forbindelse med åpninga av ytringsfrihetsfestivalen Redzone. Foto: Anders Grønneberg/Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Morten Fiskum (48) malte med en død manns hånd i Venezia, ble han etterforsket av italiensk politi.

Nå gjør han det igjen - i en kirke.

«The Black Hand» På åpninga av Redzone-festivalen vil kunstneren i tillegg vise publikum hvordan han arbeider med «The Black Hand» - som en del av en performance.

- Det jeg maler med den svarte hånda relaterer til den døde afrikaneren, sier Morten Viskum.

På forhånd har han skrevet en tekst med den svarte hånda - på et elleve meter langt banner som skal henge på den ene langveggen i kulturkirken Jacob i Oslo.

Ble anmeldt - Eieren av den svarte hånda kom til Norge sammen med sin mor da han var elleve år. Han døde som voksen mann i 2008. Han drømte hele tida om landskap i Afrika, som han malte. Nå er det jeg som maler med hans hånd, sier Viskum.

Under banneret i kirken kan publikum se samtidskunstneren male et landskapsmotiv med den døde hånda, som en installasjon og performance.

Da Viskum første gang viste teksten, i et galleri i Venezia i 2009, med «The Black Hand» liggende i en eske, ble det bråk. Galleriet ble anmeldt, og politiet kom nærmest daglig. Det ble sett på som en fornærmelse, fordi katolske Italia har strenge regler for oppbevaring av døde menneskekropper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer