DØD MANNS BLUES: Morten Viskum har aldri tidligere malt med hånda til den døde afrikaneren foran et publikum. Det skjer torsdag neste uke i Kulturkirken Jakob i forbindelse med åpninga av ytringsfrihetsfestivalen Redzone. Foto: Anders Grønneberg/Privat
DØD MANNS BLUES: Morten Viskum har aldri tidligere malt med hånda til den døde afrikaneren foran et publikum. Det skjer torsdag neste uke i Kulturkirken Jakob i forbindelse med åpninga av ytringsfrihetsfestivalen Redzone. Foto: Anders Grønneberg/PrivatVis mer

Maler med død manns hånd i kirke - med publikum

For første gang kan du se Morten Viskum bruke hånd fra en død mann som pensel.

Da Morten Fiskum (48) malte med en død manns hånd i Venezia, ble han etterforsket av italiensk politi.

Nå gjør han det igjen - i en kirke.

«The Black Hand» På åpninga av Redzone-festivalen vil kunstneren i tillegg vise publikum hvordan han arbeider med «The Black Hand» - som en del av en performance.

- Det jeg maler med den svarte hånda relaterer til den døde afrikaneren, sier Morten Viskum.

På forhånd har han skrevet en tekst med den svarte hånda - på et elleve meter langt banner som skal henge på den ene langveggen i kulturkirken Jacob i Oslo.

Ble anmeldt - Eieren av den svarte hånda kom til Norge sammen med sin mor da han var elleve år. Han døde som voksen mann i 2008. Han drømte hele tida om landskap i Afrika, som han malte. Nå er det jeg som maler med hans hånd, sier Viskum.

Under banneret i kirken kan publikum se samtidskunstneren male et landskapsmotiv med den døde hånda, som en installasjon og performance.

Da Viskum første gang viste teksten, i et galleri i Venezia i 2009, med «The Black Hand» liggende i en eske, ble det bråk. Galleriet ble anmeldt, og politiet kom nærmest daglig. Det ble sett på som en fornærmelse, fordi katolske Italia har strenge regler for oppbevaring av døde menneskekropper.

Har seks «døde» hender Da han viste installasjonen i Sørlandets Kunstmuseum i 2010 og i Haugar Kunstmuseum året etter, ble det lite støy. Men i Jakobkirken kan folk for første gang se Viskum i aksjon med den hånda.

- Jeg er klar over at det kan virke både støtende og provoserende på folk, sier Viskum, som både er omstridt og kontroversiell for sin bruk av organer fra døde og levende mennesker.

Morten Viskum forteller at han har i alt seks hender fra døde mennesker. De har, som «pensler», eller forskjellige egenskaper og historier bak seg. Nå han ikke bruker dem, ligger de i formalin - noe som også gjør at de holder seg myke og bevegelige.

Ytringsfrihet Torsdag 28. februar går startskuddet for kulturmønstringen Redzone i Kulturkirken Jakob, og varer uka ut. Den arrangeres av Kirkelig Kulturverksted i samarbeid med Dansens Hus.

Arrangementet byr på musikk, poesi, film, dans, performance, installasjonskunst og andre former for visuell kunst - alt med ytringsfrihet som utgangspunkt.

- Vi har ikke reell ytringsfrihet dersom ikke kunstnere har et handlingsrom og en åpen kanal til et bredt publikum, sier lederen for Kirkelig Kulturverksted, Erik Hillestad.