Maler puberteten

Han har malt siden han var 12, bestemte seg for å følge kunstens tornefulle vei før han fylte 15 og ble elev av Odd Nerdrum som 17-åring. I morgen åpner Sverre Koren Bjertnes sin første separatutstilling i galleriet NAF i Oslo.

Debuten til tross, Sverre Koren Bjertnes har markert seg grundig. På Akademiets avgangsutstilling briljerte han med bilder av Signe (14), som han har malt siden hun var 11. Anmelderne var begeistret, men enkelte hang seg opp i en viss «Lolita»-stemning. - Det er tonet ned. Bildene har fortsatt snev av sensualitet, men det er ikke iscenesatt. Det er slik jenter på 13 er. Det er noe sensuelt underliggende i den alderen. De har både voksen og barnslig mimikk.

Til utstillingen har han ikke bare malt Signe, men også sju av hennes venninner og to søsken.

Familie

- Bildene er lagd på deres premisser. Signe har vært med på å utvikle noen av ideene, og bildene til utstillingen har hun selv vært med på å velge ut.

Det siste året har han levd tett på Signe og familien hennes. Sverre flyttet ut av byen for å kunne male dem. - De er nesten blitt som min egen familie.

Han har malt åtte venninner, 13-åringer i 1999-setting. Med bare mager, hoftebukser, sminke... Uskyldige og utfordrende, med sugende blikk og høy Spice Girls-faktor - helt på terskelen til kvinneligheten. Mange kunstnere har høstet vrede etter å ha brukt pur unge modeller i aktmaleri, eller med klær, malt i en litt mer voksen setting enn de strengt tatt hører hjemme i. Venter han seg kontroverser etter utstillingen?

- Nei. Jeg har vært veldig påpasselig med å ikke skli inn i noe som gjør det spekulativt. Jeg har ikke villet male dem med en Lolita-vinkling. De som venter å finne Nerdrum-bilder, malt av en Nerdrum-elev, blir enten skuffet eller veldig overrasket. Man ser hvor Sverre Koren Bjertnes har lært teknikken, men der stopper det.

Fotodokumentasjon

- De siste to- tre årene har jeg forandret meg mye som maler. Er blitt mindre svermerisk og har åpnet opp bildene litt, blant annet ved hjelp av fotodokumentasjon. Jeg har trukket fra ting hele veien. Symboler, farge, fortelling. Bildene er rensket for det meste. Det som gjenstår er menneskene, i dem ligger en stor del av fortellingen.

siw.grindaker@dagbladet.no

#

VENNINNER: De er åtte, og de er 13. Sverre Koren Bjertnes har malt et monumentalt bilde av pubertetsjenter, i grenseland mellom det sensuelle og uskyldige. - Det er helt uregissert, jentene er seg selv. Bildet er autentisk, forklarer kunstneren.